A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya együttműködve a Monori, a Dunakeszi és az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival elfogott egy nőt és egy férfit, akiket úgynevezett unokázós csalással gyanúsítanak.

A nyomozás adatai szerint a 25 éves nő és a 36 éves férfi ezidáig ismeretlen tettestársa még május 23-án 17 órakor egy idős nőt vezetékes telefonon felhívott, magát a sértett fiának kiadva. A férfi arra hivatkozott, hogy balesetet szenvedett és pénzt kért.

Az idős nő eleinte elhitte, hogy a hívó fél a hozzátartozója és beleegyezett a kért összeg átadásába, majd hívta a rendőrséget.

Ezt követően Sz. Regina és L. Béla május 23-án 19 óra körül egy gépkocsival megjelent a sértett százhalombattai lakóhelyén, ahol a 25 éves nő a kicsalt több százezer forint készpénzt átvette. A rendőrök ekkor fogták el őket. Ezt a cikkünk alján kattintható videóban lehet megnézni.

A budapesti lakosokat a rendőrök előállították az Érdi Rendőrkapitányságra és – őrizetbe vételük mellett – csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók előterjesztést tettek a gyanúsítottak letartóztatásának indítványozására, amelyet május 26-án az illetékes bíróság elrendelt.

Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai az eljárás során vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.

Az agglomerációban is elszaporodó „unokázós csalók” ellen egy színésznőt vetett be a rendőrség (Videó)

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok: az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége. Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni. A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Kiemelt kép: illusztráció