Az Európai Bizottság rendelete szerint jövő év október 23-tól nem lehet ízesített hevített dohányterméket forgalomba hozni az Európai Unió területén. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett.

Tilos lesz a kapszula is

Az Európai Bizottság korábbi ígéretének megfelelően úgy döntött, hogy 2023. október 23-tól tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában ízesítést tartalmaz – írja a Napi.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A hevített dohánytermékeken is lesz szöveges figyelmeztetés

A hagyományos cigarettáknál 2020. május 20-a után tiltották meg a mentolos vagy más ízesítésű cigik forgalmazását a dohányboltokban. Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson – írja a portál.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagyon rákaptak az ízesített cigikre

Az EU-ban értékesített hevített dohánytermékek mennyisége jelentősen nőtt. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett. Az unióban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének a 2,5 százalékát.

Kevesebben fognak dohányozni

Az ízesített, hevített dohánytermékek kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelések megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni – mondta még nyáron Sztella Kiriakídisz , az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

Ma van a füstmentes nap

Nem nagyon van az évnek olyan napja, amely köré ne szerveződne valamilyen tematika, nincs ez másként november harmadik csütörtökjével sem, amely már 51 éve füstmentes nap – írja a napi.

Két millió embert érint

A Füstmentes Világnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára jött létre és most a világon mintegy 1 milliárd, Magyarországon pedig 2 millió dohányzó embert érint, pontosabban sarkallhat arra, hogy átgondolja, mit tehet saját és környezete egészségéért. A füst, mint probléma pedig nem csak a dohányzás esetén merülhet fel, hiszen az égés az életünk számos területén jelen van, legyen szó közlekedésről, fűtésről, sütésről, kertgondozásról.

Több alternatíva is létezik

A dohányzás legegyértelműbb füstmentes alternatívája a leszokás. Már az első dohányzásmentes naptól érezhetők a jótékony egészségügyi hatások. Akik valamilyen okból nem szoknak le, érdemes tájékozódniuk a füstmentes technológiákról, amelyek a hagyományos cigarettához képest lényegesen kevesebb károsanyagot bocsájtanak ki, azonban a károsanyag-kibocsátás csökkenése és a káros egészségügyi hatás mértéke közötti összefüggés vizsgálatára még hosszútávú vizsgálatok szükségesek. Ilyen füstmentes technológia az elektronikus cigaretta, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, vagy a dohányhevítéses technológia.

Mindegyik káros

Fontos kiemelni, hogy a dohányzás minden formája káros, így e technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely amellett, hogy addiktív, megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is. Habár sokan nem tudják, nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért.

Van, aki ezen a napon teszi le

Úgy lehet a legjobban csökkenteni a dohányfüst által okozott ártalmakat, ha valaki rá sem szokik a dohányzásra. Aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le, aki elhatározta, hogy leszokik, azt minden eszközzel támogatni kell. Ugyanakkor sokan, bár tisztában vannak az kockázatokkal, nem teszik le a cigarettát. Nekik mindenképpen érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Bár a legtöbb ember számára nem egy világnap fogja elhozni a fordulatot, de érdemes megfontolni azokat az üzeneteket, amelyeket a tematikus napok hordoznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Nemzeti Dohánybolt/Facebook.com