Még kilenc hónapja sincs, hogy bevezették Magyarországon az új rendszámokat, máris változás lépett életbe, ami évről évre megismétlődik majd.

Így történt a csere

Ahogy írtunk róla, 2022 júliusában kezdték meg az új formátumú, négy betűből és három számból álló rendszámok kiadását Magyarországon, többek között azzal a kikötéssel, hogy az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újabb kör indult

A Vezess.hu szerint noha láthatóan még korántsem futottak ki az első, AA karakterpárral kezdődő rendszámok, információik szerint máris elkezdték az AE kezdetű azonosítók kiadását. Ennek okáról a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. azt közölte: az AE kezdőbetűs rendszámok a 2022-ben legyártott AA kezdőbetűs készletek felhasználását követően, 2023 tavaszától kerülnek kiadásra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Plusz információ

Magyarázatuk szerint ennek azért van jelentősége, hogy az új, illetve a forgalomba helyezett használt gépjárművek esetében vizuálisan is beazonosítható legyen az üzembehelyezés időszaka.

Ez lesz a következő betű

Az állami cég megerősítette azt is, hogy a jelenlegi tervek szerint 2024-ben ismét betűváltás történik a rendszám második karakterében. Vagyis már csak hónapok kérdése, és jönnek az AI kezdetű rendszámok.

Új szabályok

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy új rendszámon első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzónak kell lennie. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. Az új szabályok alapján matematikailag 450 millió új rendszámot adhatnak ki, ez több száz évre elegendő lehet.

Marad az EU-címere is

A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer, és a H betű is kék háttéren. A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kaptak.

Kivételes esetek

Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT. A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön.

Hatósági rendszámok

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető.

Messziről felismerhető rendőrautók

Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi. 

Vannak megkötések a rendszámok kapcsán

Sokan elkezdtek azon morfondírozni, hogy lehetnek-e majd vicces vagy trágár szavakat formáló rendszámok. Nos, a kreativitásnak határt szab, hogy az első két betű csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet. Kettős mássalhangzók, mint a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs nem jöhetnek szóba, csak a dz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: új rendszámok