Folytathatják a tiltakozást a Volánbusz dolgozói januárban, mivel bérajánlatot még mindig nem kaptak. A szakszervezet szerint ha ez január 16-ig nem történik meg, újra munkabeszüntetésre lehet számítani.

Adventkor is sztrájkoltak

Amint arról mi is beszámoltunk, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet sztrájkot szervezett advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére. A munkabeszüntetést azért rendelték el, mert 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

25 százalékos bérfejlesztés

A sztrájkot azért hirdette meg a szakszervezet, mert 25 százalékos bérfejlesztési igényükre a tulajdonos Volánbusz felhatalmazás hiányában nem tudott ajánlatot tenni november 24-én. Körülbelül 23 ezer járat maradt ki a kétnapos sztrájk során, amit a 25 százalékos bérigény kapcsán szerveztek meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Újabb sztrájk jöhet

Most újabb sztrájk jöhet a buszsofőrök részéről, mivel bérajánlatot továbbra sem kaptak. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a tárgyalások következő fordulója sem kecsegtet semmi jóval.  – írja a HelloVidék.

Január végére tervezik

Ha a munkáltató január 16. napján, a következő bértárgyalási napon egy elfogadhatatlan mértékű bérfejlesztésre terjeszt elő, bekövetkezhet egy január végére tervezett sztrájk megszervezése: egy újabb kétnapos sztrájk jöhet január 28-29. napján.

Egyeztetnek a sztrájkról

Viszont ezt csak akkor kezdjük meg szervezni, ha az autóbusz-vezetők 60 százaléka annak megtartásával egyetért és abban részt is kíván venni – mondta a szakszervezeti vezető. Dobi István szerint az autóbusz-vezetők körében jelenleg 20-40 százalékos a további munkabeszüntetés támogatottsága.

Megszólalt a miniszter

A sztrájkról Lázár János építési és közlekedési miniszter még decemberben azt írta: a béremelés igénye jogos, ám annak 25 százalékos mértéke teljesen irreális, eltúlzott.

Túlzó a béremelési követelés

„A Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amely ennyire túlzó mértékű béremelést követel. Ennek teljesítését sztrájk útján igyekszik kierőszakolni, pedig egy idei sztrájk jogszerűsége erősen vitatható, miután 2023-ra már megszületett a bérmegállapodás, és azt a munkáltató fillérre be is tartja” – írta a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció