Visszahozták az idősekre érvényes vásárlási sávot. Hétköznap 9-11 között kizárólag az idősek tartózkodhatnak a boltban, viszont ezen az időn kívül is bármikor vásárolhatnak, így tulajdonképpen a 65 év alattiakra vonatkozik a délelőtti tiltósáv.

Megszületett a rendelet

Meg is született a kormányrendelet, amelyet ma adtak ki az idősügyi tanács ülését követően – a hírről Orbán Viktor számolt be a Facebookon.

Védett sáv

Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 között védett sávban vásárolhatnak. Ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban.

Hétvégén máskor érvényes

A miniszterelnök azt mondta, hogy a rendelet szerint hétvégén 8 és 10 között lesz ugyanez érvényes.

Bármikor vásárolhatnak

A pontosság kedvéért Orbán kifejtette, hogy az idősek bármikor vásárolhatnak, de a fent említett idősávokban csak ők tartózkodhatnak a boltokban.

Idősek védelme érdekében született a döntés

A legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is a szüleink, nagyszüleink korosztálya – mondta a miniszterelnök.

Novák Katalin tárgyalt

Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán hétfő reggel jelentette be, hogy az Idősek Tanácsának tagjaival tárgyalt, amelynek eredményeként azzal a javaslattal élnek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy térjen vissza ismét egy kizárólag az idősek számára elérhető vásárlási sáv.

Jók voltak a tavaszi tapasztalatok

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azzal érvelt, hogy figyelembe véve a tavaszi tapasztalatokat, mindez a hétköznapok során nagy segítséget jelentene a 65 év feletti, a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztály számára.

Már szeptemberben ezt javasolta a SE rektora

Szeptember elején írtunk arról, hogy Merkely Béla már akkor azt javasolta, hogy hozzák vissza az idősek számára a vásárlási sávot.

Mások is támogatták a vásárlási sávot

Azóta az orvosi kamara és Zacher Gábor is hasonló véleményt fogalmazott meg. Egyelőre még nem világos, hogy milyen boltokra vonatkozik majd a tiltás és kik mikor lesz érvényes.

Kiemelt kép: illusztráció