Újra emelik a parlamenti képviselők fizetését, márciustól, 1 millió 211 ezer forintot alapbér jár egy képviselőnek. Külön kapnak pénzt a bizottsági helyekért és a frakciókban betöltött tisztségekért. Sőt albérletre havi 424 ezret, irodabérletre pedig 848 ezret is elkölthetnek.

Emelik a képviselők fizetését

A parlamenti képviselők bére márciustól 107 ezer forinttal nő, ennél azonban a legtöbben jóval többet vihetnek haza az illetményszorzók miatt – írja a Blikk. Ez jár nekik, mert pár éve megszavazták maguknak a bruttó átlagkeresethez kötött juttatást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az átlagkereset háromszorosa

A Fidesz előterjesztésére 2018-ban úgy döntöttek, hogy az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosa legyen a képviselő alapilletmény.

A házelnök kapja a legtöbbet

A frakcióvezetők az átlagbérek hatszorosát, a házelnök a 8,1-szeresét viheti haza. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt az átlagfizetés, ezért automatikusan ennyivel kell márciustól többet kapniuk a képviselőknek is.

1 millió 211 ezer az alapfizetés

A Blikk számításai szerint így az alapfizetésük bruttó 1 millió 103 ezerről 1 millió 211 ezer forintra emelkedik, aminél azonban  szinte mindenki többet kap, mert a tisztségekért, bizottsági helyekért jelentős pluszpénz jár.

A bizottsági alelnök 1,8 milliót kap

Az a képviselő, aki csak egy bizottság tagja, 1 millió 453 ezret visz majd haza, két bizottsági helyért már 1,7 millió forint jár. Egy bizottsági alelnök illetménye több mint 160 ezerrel nő, meghaladja az 1,8 millió forintot.

A frakcióvezetők is jól járnak

A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök, jegyzők 2 millió 58 ezer forintot kapnak, a frakcióvezetők, parlamenti alelnökök és a háznagy 2 millió 421 ezret.

Kövér László fizetése

A legjobban Kövér László jár. A házelnök tiszteletdíja 290 ezer forinttal nő és már meghaladja a 3 millió forintot. 

Emelkednek a juttatások

Emelkednek a képviselői juttatások is. Albérletre már havi 424 ezret, irodabérletre 848 ezret költhetnek.

A Fidesz megmagyarázta az emelést

A Fidesz-frakció három éve egyrészt azzal magyarázta az emelést, hogy „a parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára”, másrészt az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteletdíja a vállalt munkával arányosan alakul, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – írja a 24.hu.

Az ellenzék a hibás

Éppen egy éve viszont Kövér László elismerte, a parlament fő feladata, ellenőrző szerepe a kormányzattal szemben mára jelentéktelenné vált. A házelnök ez nagyon nagy bajnak nevezte, de az ellenzéket tette felelőssé érte.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Parlement épülete – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu