Egyre több a koronavírusos beteg, Budapesten egyelőre három oltópont nyílt. Az EESZT-ben már az is foglalhat időpontot, aki első oltásra jelentkezik és az is, aki harmadik vagy negyedik emlékeztető oltást kéri.

Oltópontok Budapesten

Budapesten jelenleg három helyen van oltópont: a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, illetve a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyerekeknek is foglalható időpont

Az 5-11 évesek részére történő időpontfoglalásához a vakcinainfo.gov.hu oldalon érvényesen regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával lehetséges a belépés, a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ilyen vakcinát kapnak

Az 5-11 éves gyermekek esetében az időpontfoglaló rendszer a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech vakcinát, illetve a 6-11 éveseknek a Pfizer mellett a Moderna vakcinát is felajánlja. A második oltás időpontjáról a gyermekek esetében is az első oltás alkalmával ad tájékoztatást az oltópont. 

Első oltás

Aki első oltásra jelentkezik a vakcinainfo.gov.hu felületen, annak a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel lesz lehetősége időpontfoglalásra. Alapesetben a második oltás időpontjáról az első oltás alkalmával tájékoztatják majd az oltóponton.

Második körös oltás

Az elmaradt második körös oltás időpontfoglalásra azoknak van lehetősége, akik az első oltásukat már megkapták itthon, viszont a második oltásukat még nem vették fel a vakcinához meghatározott várakozási időn túli időpontig.

Orvosi ajánlás

Ezen esetben időpont csak olyan típusú vakcinára foglalható, amilyennel az első oltás történt.​A harmadik vagy negyedik emlékeztető oltás esetében: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm vakcina választható az orvosi ajánlások alapján.​

Kamaszok oltása

A 12-18 év közöttieknek a harmadik emlékeztető oltás csak ott lehetséges, ahol az EESZT-n az oltásra foglaláskor a cím mezőben szerepel a korosztály (12-18 évesek) harmadik emlékeztető oltása. Az oltáshoz most is szükség van minden korosztály számára egy hozzájáruló nyilatkozatra.

Velünk maradt a vírus

Szeptemberben egy egészségügyi konferencián beszélt arról Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója, hogy a SARS CoV-2 itt marad velünk és kénytelenek vagyunk együtt élni vele.

Két lehetőség van

Az immunitás a fertőzés után rövid ideig tart, aki arra számít, hogy oltatlanul védettsége lesz, az rossz lóra tesz – emelte ki Oroszi Beatrix. Kétféle stratégia van, az egyik, hogy megtanulunk együtt élni a vírussal, lesznek, akik többször is megfertőződnek majd vele, a másik lehetőség a kockázatcsökkentés, vagyis az emlékeztető oltás és így az egészségügyi ellátórendszernek, a kórházaknak kisebb beteg teherrel kell majd megbirkóznia.

Nőtt a koncentráció

A 48. héten több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A tendencia a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő.

Így állnak a régiók

Békéscsabán, és Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint a Budapest környéki agglomerációs településeken is emelkedett a koronavírus koncentráció. Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán is. Nyolc településen pedig stagnálást mértek. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Komka Péter