Augusztus 24-én újra útnak indul a KISS emeletes motorvonat a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon, és várhatóan szeptemberben kezdheti meg a következő jármű is az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon.

Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg márciusban az utasforgalmi próbaüzemet, amit a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani.

Ahogy azt korábban megírtuk a gyártó Stadler a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalói azonnali hazarendeléséről rendelkezett. Ennek következtében a Stadler az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges műszaki felügyeletet nem tudta ellátni.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Augusztus 24-én, az emeletes motorvonat először a 70-es, váci vonalon indul újra. Érdemes tudni, hogy augusztus végéig tart a Nyugati pályaudvar és Városliget elágazás közötti pályaszakasz felújítása.

A munkálatok befejezését és a második KISS elkészülését követően szeptember közepétől a ceglédi 100a vonalon is lehet már utazni majd a KISS motorvonatokkal – írja a MÁV a friss közleményében.

KISS emeletes vonat – MTI/Balatoni József

A Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója, Vizézy Dávid is posztolt a hír kapcsán. Mint fogalmazott: „A 150 méter hosszú KISS emeletes motorvonatok a világ legkorszerűbb elővárosi vonatai közé tartoznak, légkondicionált, tágas, 600 ülőhelyes utastérrel.

A vonat korszerű utastájékoztatással, három hagyományos és egy mozgásukban korlátozottak által is használható mosdóval rendelkezik, a multifunkciós terekben pedig 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel lettek felszerelve.

Összesen 40 ilyen motorvonat érkezik a MÁV Starthoz, 2022 végéig állnak forgalomba a Budapest környéki vonalakon – az eddiginél lényegesen több ülőhelyet és magasabb szolgáltatási színvonalat kínálva az elővárosi utasoknak.

A járvány miatt a márciusi forgalomba állás után a MÁV – a beüzemelés első időszakában szükséges külföldi szakemberek hazautazása miatt – átmenetileg kivonta a forgalomból a vonatokat, de most ismét forgalomba állhatnak – újságolta Vitézy Dávid.

2020. augusztus 24-i KISS menetrend:

VácNyugati pályaudvar
7:027:44
9:3210:14
13:3214:14
18:3219:14
Nyugati pályaudvarVác
8:158:57
12:1512:57
14:4515:27
17:1517:57
19:4520:27

Kiemelt kép: KISS emeletes vonat – Fotó: MÁV