Hétfőtől újraindul a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátás, a védőnői ellátás és a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás és a diagnosztikai ellátások. A kórházak újra végezhetnek egynapos műtéteket, és a nem sürgős kórházi ellátás is beindulhat –írta Kásler Miklós csütörtök este levelében az egészségügyi szolgáltatók vezetőinek.

Kásler Miklós április 30-i keltezésű levelét aznap este, vagy május elsején reggel kapták meg az egészségügyi szolgáltatók vezetői. A miniszter azt írja, a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását – tudta meg az RTL klub Híradója.

Tehát május 4-től már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul:

  • a háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások

Továbbra is érvényes az előzetes telefonos konzultáció

A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges. A betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól az ellátóhelyen. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert és védőeszközöket kell biztosítani.

Csak telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Óránként maximum 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

A járóbeteg ellátásnál is csak telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni, 1,5 méteres távolságot kell tartani a betegek között, de itt is szükség van lázmérésre.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

Csak negatív teszttel lehet bekerülni

Az intézmények pedig csak azt vehetik fel, akinek negatív lett a koronavírustesztje. Arról azonban nincs hír, hogy a koronavírus tesztet hol és ki végzi el, és kinek kell fizetni az árát.

Kiemelt kép: illusztráció