Tíz év után újranyitották a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálját az orosz-ukrán háború miatt. A Ferihegyre egymás után érkező buszok menekülteket szállítanak ide, akik a terminálból repülnek tovább.

Tömve van menekültekkel

Az RTL beszámolója szerint hétfőn nyitották újra az 1-es terminált, ami jelenleg is tömve van a várakozó menekültekkel. A szervezetten, csoportosan érkező menekültek a terminálból indulnak tovább, pár órát kell várakozniuk a repülő előtt, addig pedig a reptéren ételt biztosítanak nekik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Önkéntes dolgozók

A kialakult helyzetben az Airport 70 dolgozója döntött úgy, hogy önkéntesként beáll a menekültek segítésére, a koordinálás intézésbe.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ukrán egyetemeken tanulók utaznak innét haza

Az RTL beszámolója szerint szombaton főként indiai és nigériai menekültek érkeztek a reptérre, legtöbben diákok, akik Ukrajna egyetemein tanultak. Hétfő óta az úgynevezett „menekítő járatokkal” több mint 5700 ember tudott elutazni Magyarországról.

1,2 millió menekült

Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni – mondta az Európai Bizottság elnöke Ursula Von der Leyen.

Putyin borzalmas háborúja

„Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük” – tette hozzá az elnök.

EU egység

Az uniós vezető hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra. „Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását” – fogalmazott.

Hatása lesz a háborúnak Európára

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: „Putyin háborúja” hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is. Az Európai Uniónak „meg kell szabadulnia” az orosz gáz- és szénfüggőségtől, diverzifikálnia kell az energiaellátási forrásokat és növelnie kell a stratégiai beruházásokat a megújuló energiákba – hangsúlyozta.

Informális találkozó

Mint mondta, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek március 10-én és 11-én esedékes informális találkozóján emellett arról is szó lesz, hogy miként segítsék azokat a fogyasztókat, akiknek nehézséget jelent energiaszámláik fizetése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/Telex/BPK – Kiemelt kép: Ferihegyi repülőtér – Fotó: BPK