A Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a főpolgármester-választáson leadott minden érvényes szavazatot átvizsgál és ennek ismeretében új eredményt állapít meg. Mivel csak 41 szavazattal győzött Karácsony Gergely, könnyen előfordulhat, hogy fordul az eredmény és Vitézy Dávid lesz a nyertes.

Elrendelték az újraszámlálást

Az Alkotmánybíróság pénteki döntését követően vasárnap jelent meg a határozat a Kúria oldalán, amely szerint elrendelik a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Nincs több jogorvoslat

Az újraszámolás után állapítják meg, ki lesz Budapest főpolgármestere. „A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs” – írták. A Kúria azután lépett, hogy az Alkotmánybíróság döntésében helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és ezzel megsemmisítette a Kúria korábbi végzését, ami helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét, vagyis a Karácsony Gergely győzelmét megállapító NVB-határozatot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Túl vékony toll

Vitézy Dávid azt akarta elérni, hogy a Kúria változtassa meg a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, és rendelje el az összes fővárosi szavazókörben az érvényes szavazatok újraszámlálását. Mivel Vitézy szerint az utolsó pillanatban visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét túl vékony tollal húzták ki a 4. és a 7. kerületben, ott a választás megismétlését kérte.

Erős garanciák kellenek

Karácsony Gergely úgy reagált a közösségi oldalán, hogy legyen újraszámlálás, “de ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.”

Választási csalás

A jelenlegi főpolgármester azt is írja, hogy „számomra csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, hogy nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják ki tudja hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást. A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie. Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni” – írja karácsony

Túl szoros az eredmény

Vitézy Dávid így reagált a döntésre: “A Kúria ma a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött. Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség köztünk Karácsony Gergellyel, és az is, hogy csökken. Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.” A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült