Interjút akart volna vele készíteni, azonban a zsaruk közbeléptek. Közben kiderült, hogy egy taktikai mellény jó eséllyel megmenthette volna Baumann Péter életét. A gyanúsított letartóztatásáról vasárnap dönt a bíróság.

Váratlan látogató érkezett

Az újbudai rendőrök ellen 2023. január 12-én éjszaka elkövetett támadás gyanúsítottját kórházban őrzik. A férfihez egy újságíró megpróbált bemenni, ezt a rendőrök megakadályozták – közölte oldalán szombat délután a rendőrség. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem nyilatkozhat

Mint írják, az újságíró a kórház folyosójáról kiabált be a férfinak, mire a rendőrök igazoltatták, és elküldték a helyszínről. A gyanúsítottal továbbra sem beszélhetnek a média képviselői – zárul a szűkszavú tájékoztatás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megdöbbentő felfedezés

A Blikk azt írja, hogy egy több százezres nézettségű hazai, nem hivatalos rendőrségi közösségi oldalon jelent meg tegnap a gyászhír mellett egy olyan kép az elhunyt újbudai rendőrről, melyen golyóálló taktikai mellényben van.

Sok minden ellen védelmet nyújt

A fotót névtelenül tette fel egy kollégája, akivel állítása szerint a posztumusz rendőr főhadnagy együtt szolgált. „A képen látható taktikai mellény egy viszonylag nehéz, ám nagyobb kaliberű lőfegyverek és kisebb repeszek, gránátrobbanás ellen is védelmet biztosító egyéni felszerelés – elemezte a fotót a lap szakértője.

A kést is felfogta volna

„Ezt a mellényt rendezvény biztosításoknál, védett személyek kíséretével, illetve fegyveres bűnöző elfogásának területzárásánál, útzárnál használják a rendőrök, elvileg a járőrkocsik alaptartozéka. Természetesen a késszúrás ellen is véd, ha a megtámadott rendőr csütörtök este is felveszi, a szemből érkező szúrást a mellény felfogta volna” – magyarázta.

Azonban nem ad tökéletes védelmet

Hozzátette, ez a mellény sem nyújt százszázalékos védelmet: oldalról nem zár. 1987-ben egy fegyveres bűnöző elfogásánál így sérült meg az akkori speciális rendőrségi alakulat egy tagja Pusztaszabolcson, pont ezen a résen érte egy lövés.

Még nem rendszeresítették

A 2020 karácsonyán egy újpesti intézkedés során megkéselt rendőr, Lingvai Péter őrmester – ő szerencsére túlélte a szúrást – esete után megint napirendre kerülhetett volna ez a téma, de érthetetlen okokból a magyar zsaruk alapfelszerelése közül még mindig hiányzik ez a 130-260 ezer forintos védelmi, életbiztosító eszköz.

A sokkoló hatásos a drogos ellen is

Az elektromos sokkolókat is nagyobb számban kellene használni, hiszen nincs akkora veszélye, mint egy fegyverhasználatnak, s 5-10 méteres távolságból is ártalmatlanná lehet tenni vele egy őrjöngő drogost is – magyarázta a Blikk szakértője.

Elkerülhető lett volna Baumann Péter halála

Az elektromos sokkoló pisztoly, a Taser használatára 2022 nyarától megvan a jogszabályi háttér is, beszerezte a rendőrség a készülékeket, ám a kiképzés, az oktatás nem elég gyors, kevés járőr kapta meg még a jogosultságot, illetve magát a kényszerítő eszközt is. Így ha az újbudai rndőrökön lett volna rajtuk testmellény, és használhatnak sokkolót, akkor jó eséllyel nem következett volna be a tragédia. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön a meggyilkolt rendőr, Baumann Péter látható, fotó: MTI/Máthé Zoltán.)