Az élelmiszerek előállítása során nem mindig elég alaposak a gyártók, így előfordulhat, hogy olyasmi is a csomagolásba kerül, aminek nincs ott helye. Most a Tesco polcain tűnt fel egy olyan rizs, amelyben élő állatkákat is lehet látni. Az undorító élelmiszert bármelyik Tescoban visszaveszik.

Élő állatok a rizsben

Érzékszervileg kifogásolható, szabad szemmel is látható, élő állati kártevők jelenléte miatt visszahívta az 1 kilogrammos Hearty food márkájú rizst a Tesco – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ne egye meg senki

A Nébih arra kérte a vásárlókat, hogy a Marotelli Kft. által szállított, 2022. március 18-án lejáró, MYANMA21/021 tételazonosítóval megjelölt termékeket ne fogyasszák el. A visszahívás és a kivonás a forgalomból kizárólag a felsorolt azonosító adatokkal rendelkező termékekre vonatkozik.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Erről a rizsről van szó

Forrás: NÉBIH

Molylepkék, lárvák lehetnek

A közleményben nem írnak arról, hogy pontosan milyen állatokat találtak a rizsben, de feltételezhető, hogy molylepkék, lárvák lehettek a csomagolásban.

Azonnal enni kezd

Az élelmiszermolyok 3 fajtája ismert: az aszalványmoly, a készletmoly és a lisztmoly. Repülni az imágónak nevezett kifejlett lepkét látod, ez fog akár 200-400 petét lerakni az élelmiszerekre, utána elpusztul. A petékből kikelő hernyó alakú lárva erős rágókkal rendelkezik, kikelés után azonnal enni kezd.

Gyanakodj, ha lepkét látsz a lakásban

A molylepke csupán lerakja petéit az élelmiszerekre, azokból nem táplákozik. A károkat kizárólag a lárvák okozzák. Tehát ha molylepkét látsz a spájzban, akkor az vagy peterakásra készül, vagy éppen most kelt ki.

A műanyagon is átrágják magukat

Hiába tekerted a papírzacskós lisztet nejlonzacskóba, az élelmiszermoly lárvája röhögve átrágja magát nemhogy a papíron, de a vékonyabb műanyagon, sőt az alufólián is. Képes beleenni magát a kartonpapír-dobozba csomagolt száraztésztától kezdve a sütéshez félretett bevonócsokiig mindenbe. 

Raktárakban is pusztít

Mivel élelmiszerraktárakban pusztít, ott nem lehet hagyományos rovarirtókat bevetni ellene. Ipari szinten próbálkoznak olyan engedélyezett biomódszerrel, hogy vírussal fertőzik meg a molyokat, amelyek így 1-2 napon belül elpusztulnak, és a belőlük kiszabaduló vírusok a maradék lárvákat is elpusztítják.

Bárkihez beköltözhetnek

Bármikor beköltözhetnek a spájzba, ha nem tartjuk be a megfelelő óvintézkedéseket. Ha repkedni látjuk őket a konyhában, akkor valószínűleg már késő intézkedni, hiszen kikeltek. Mint minden probléma esetében itt is a megelőzés a fontos. Ha elröppen előttünk egy lisztmoly, akkor ki kell derítenünk, hogy melyik az az élelmiszer, amelyikbe beköltött, hogy megszabadulhassunk a kártevő lárváktól – írja a twice.hu.

Figyelj a spájzra

Ellenőrizzük a kamrában levő rizses, lisztes zacskókat, és minden más gabonafélét, vagy, ha van otthon szárított gyümölcsünk, kekszünk, vagy cukorkánk, azt is. Kis pókfonálszerű maradványokat kell keresnünk a zacskókban. Ha megtaláltuk a probléma forrását, akkor azonnal dobjuk ki azt a tasakot, amelyikbe beleköltöttek.

Gyűlölik a babérlevelet

Annak érdekében, hogy elriasszuk az élelmiszermolyokat, tegyünk a megbontott élelmiszeres tasakba egy-két fahéjrudat, vagy fokhagymát. Vagy töltsünk meg egy-egy kisebb vászontasakot babérlevéllel, mentával, levendulával, és ezt tegyük a kamrapolcra.

Hogyan előzhetjük meg, hogy beköltözzenek a molyok a kamránkba?

Ne tároljunk otthon nagyobb mennyiségű rizst, lisztet, gabonát. Amit megkezdtünk, azt tegyük jól záródó csavaros üvegbe. A molyok nem szeretik a túl meleget. Ha mégis úgy adódik, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert kell felhalmozzunk otthon, akkor egy kis időre tegyük be a sütőbe a lisztet, vagy rizst. Ugyanígy elmondható az is, hogy a túl hideget sem szeretik. Tehát az is jó megoldás lehet, ha egy éjszakára a fagyasztóba tesszük a rizst. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció