Másfél éve folyamatosan problémák vannak Dunavarsányban az ivóvízzel – erről számolt be egy olvasónk. A napokban ismét fekete víz folyik a csapokból a település egyes részein. Ezekben az utcákban nem csak ihatatlannak tűnik, de a háztartási gépek számára veszélyes, hiszen a leülepedés tönkre teheti azokat. A helyi vízmű szerint nem kell félni, a koszos víz lényegében ártalmatlan – igaz ezt nem úgy demonstrálta a vízmű igazgatója, Horváth Attila, hogy ivott volna belőle.

A polgármesternek kellett intézkedni

Akkora a baj Dunavarsányban az ivóvízzel, hogy a polgármesternek, Gergőné Varga Tümdének is lépni kellett. Azonnali egyeztetésre rendelte be a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató (DPMV) Zrt. Dunavarsányi Üzemigazgatóságának szakembereit – olvasható a város honlapjánA Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Másfél éves probléma

A hosszú távú megoldás érdekében azt kérte az önkormányzat a helyi vízművektől, hogy dolgozzanak ki műszaki javaslatot a helyzet mielőbbi megadására. A problémával tehát már a település vezetői is foglalkoznak, kérdés lesz-e megnyugtató megoldás, annak fényében, hogy olvasónk beszámolója szerint másfél éve időről-időre visszatér a probléma.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ilyen a fürdőkádba folyó víz Dunavarsány egyes területein

Forrás: olvasói fotó

Egy csőtörés miatt koszos a víz

A DPMV Zrt. a honlapján azt írja, a felmerült probléma egy előzőleg jelzett haváriás esemény következtében lépett fel. Mint fogalmaztak, „a csőtörés miatti hirtelen nagy mennyiségű vízelvétel, valamint a kizárás, illetve a visszanyitás miatt megváltozott áramlási irány leválásokat okozhatott a csőfalról. Ebből adódóan egyes felhasználási helyeken vízzavarosság jelent meg.”

Vas és mangán okozza a színt

Úgy folytatták, a hálózaton jelentkező vízminőségi panaszokat a vízben lévő oldott ásványi anyagok (vas, mangán) oxigénnel való érintkezését követő pelyhesedése majd kiülepedése okozza.

Csúnya de iható a víz

A vízművek szerint a nyers vízből az ásványi anyagok jelentős része a vízkezelést követően eltávolításra kerül. A kezelőből távozó vízben azonban még mindig marad oldott állapotú vas és mangán, ami a hálózaton oxigénnel való érintkezést követően kiülepedhet. A vízben lévő vas és mangántartalom az ivóvízre előírt parametrikus ékeknek megfelel, egészségügyi problémát nem jelent. Ugyanakkor a víz esztétikailag kifogásolható, nem megfelelő” – írják.

Igyon belőle a vezérigazgató

A vízművek ezzel lényegében azt mondja, hogy fekete ugyan a víz, de iható és egészségügyi problémát sem okoz. Olvasónk erre azt válaszolta “igyanak belőle akkor ők”. A Dunavarsányban élők felháborodása a fényképet elnézve jogosnak tűnik. Talán a helyi vízművek vezérigazgatója, Horváth Attila megnyugtathatná őket azzal, hogy megiszik egy nagy kancsó fekete vizet a település lakói előtt, ezzel megmutathatná mindenkinek, hogy nem kell félni a dunavarsányi fekete csapvíztől. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: olvasói fotó a dunavarsányi csapvízről