Csontkukacok voltak a Széchenyi István Általános Iskolában a gyerekeknek adott levesben. Franka Tibor, polgármester elmondta, hogy a lebbencslevesben valóban voltak kukacok, mégsem javasolja az azonnali szerződésbontást az ételt szállító céggel. A szülők felháborodtak, ki akar ezek után enni a menzán enni?

Nem először fordult elő probléma az iskolai étkeztetésben – áll a város hivatalos weboldalán megjelent közleményben. Új közbeszerzési eljárást írtak ki, vélhetően azért, mert az Önkormányzat és a Hungast Vitál között fennálló szerződés értelmében a cég szerződése júniusban lejár.

Az ételt melyben kukacot találtak, ez a cég szállítja zárt edényekben. Az iskola konyháján csak tányérokba szedik. Tehát, ha probléma adódik az kifejezetten a Hungast Vitál szolgáltatását érinti – a város közleménye szerint.

Dunakeszin készülhetett a kukacos leves

A polgármester azt írja az önkormányzat portálján, hogy „Amikor a jegyzőkönyvet megkaptam azonnal értesítettem a cég igazgatóját és közöltem bejelentést teszünk a Pest Megyei Kormányhivatalnál és a Járási Népegészségügyi Hivatalnál. Azt is közöltem a május 7-i ebédszámla 50 %-át nem terítjük meg, mert a leves nem került kiosztásra. A cég vezetője is vizsgálatot indított az illetékes konyháján Dunakeszin.

A kerepesi iskola tálalókonyháját most festették. A tisztasággal nincsen probléma és minden olyan hatósági engedéllyel rendelkezik, ami szükséges. Az ételminőségért és fogyaszthatóságért kizárólag a Hungast felel – írja a polgármester.

A levesben valóban 3-4 esetben találtak kukacot a csatolt jegyzőkönyv alapján. Erről a Hungast Vitál képviselője később a helyszínen is meggyőződött. A mintát a Népegészségügyi Hivatal vizsgálja, következménye tehát lesz” – írja közleményében Franka Tibor.

Hányinger kerülgeti a gyerekeket

A helyi facebookos oldalakon az egyik hozzászóló arról ír, hogy „Nem vagyok közvetlenül érintett, de így is felháborít az eset. Szerintem sem a konyhán dolgozókon kell elverni a port, bár nem értem, hogy miért nem látták, hogy mit tesznek a tányérokba. Azt sem értem, hogy ha ennyi panasz van, miért nem lehet azonnali felmondással megszüntetni ezt a senki számára nem kedvező megállapodást, hiszen képtelenség, hogy bárki megegye az ebédet holnap, holnapután. Én biztosan nem várnám el, hogy gyermekem ezek után bizalommal egyen nap, mint nap, és ne a hányinger kerülgesse. Sőt, ezt senki nem gondolhatja komolyan, hogy még két hétig bárki megeszi az ebédet, várva az új szolgáltatóra.”

Nem javasolja a szerződésbontást a polgármester

A polgármester érezte a feszültséget, ezért így fogalmaz az önkormányzat weboldalán: „Attól, hogy a szülők, a pedagógusok és az önkormányzat fel van háborodva és jogosan, attól a kukacok még belekerültek abba a lebbencslevesbe. A szolgáltatóval az azonnali szerződésbontást azért nem javaslom, mert napi 6-700 adag ételről van szó, ilyen mennyiséget csak nagy cég tud szállítani, ráadásul több árajánlatot kell bekérni. Ilyen tevékenységet máról – holnapra felelősséggel nem lehet megszervezni.

Az elkövetkező hetekben tehát továbbra is minden étel kukacgyanús lesz Kerepesen és azon se csodálkozzon senki, ha egyelőre nagyívben elkerüli mindenki a menzát.

Kiemelt kép: Az iskola a Google Street View képén