Valóságos rémálom történt a kelet-pesti agglomerációban, Tápiószentmártonnál. A helyi szennyvíztisztítóból fekete, büdös mocsok ömlik a Tápióba, amely sokáig hazánk egyik legtisztább folyója volt. A helyiek keseregnek, nem értik, miért kell mindent tönkretenni, ráadásul felelős nincs és félő, hogy nem is lesz. Már a polgármester is megszólalt. A szennyezésről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Sokkoló szennyezés

Alig 25 éve még vidáman lubickolta a helyiek a Tápióban, olyan tiszta volt a folyó. Pár napja az egyik Tápiószentmárton Facebook-csoportba sokkoló videót posztoltak. Ezen az látszik, hogy a folyóba fekete mocsok ömlik egy csövön. Az elszennyezett folyóról készült videót a cikkünk alján nézheted meg. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Védett terület, de ez kit érdekel?

A Tápó védett terület, a keskeny folyó több tavat táplál az agglomerációban. Egyedülálló élővilágnak ad helyett a folyó, melynek két ága Budapesttől nem messze ered Pécel, illetve Isaszeg határában és Tápiószentmártonnál egyesülve később a Zagyvába folyik. Úgy tűnik az illetékeseket nem nagyon érdekli a szennyezés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tisztítatlan szennyvíz

A helyiek szeretett folyóját most alaposan elintézték. A helyi szennyvíztisztítóból lényegében tisztítatlanul ömlik minden a folyóba. A halak, békák rég elpusztultak a környéken, a helyiek dühösek és elkeseredettek. Van aki így fogalmaz a közösségi oldalon: „Ez borzasztó tönkre teszik a természetet! Felháborító!” 

Semmit sem tesznek

Egy másik férfi így fogalmaz: “Az a baj, hogy tudnak róla, és évek óta semmit sem tesznek. Pest megye legtisztább vízű patakjába két szennyvíztisztító telep engedi bele a “tisztított” szennyvizet. Ezt engedélyezni sem lett volna szabad. A Tápióban 10 éve fogtunk csukákat, fehér halakat megszámlálhatatlan mennyiségben és folyami rákot láttunk benne. Ez mára elképzelhetetlen! A Duna Ipoly Nemzeti Park és a vízügy egy nulla! Íme a Tápió 1992-ben, össze sem lehet hasonlítani azzal, ahogy most néz ki” – írja a férfi és az alábbi, 32 évvel ezelőtti fotót posztolta.

Egykor így nézett ki a Tápió

Forrás: Facebook

Kinyírták a szennyvíztisztítót

Az elégedetlenséget látva a helyi polgármester, Győri László ezt a tájékoztatást adta: “A TRV Zrt. tájékoztatása szerint a szennyvíztelepre olyan anyag került a rendszerből, ami elpusztította a tisztítást ellátó baktériumtörzset. A tisztító újraoltása már folyamatban van! Az esetről a Vízügyi igazgatóság is tud! A mentesítés részeként a szennyeződés szűrésére szalmabálákat tettek a Tápióba. Sajnos a szennyvízhálózatba sokan öntenek nem oda való, sokszor akár mérgező anyagokat” – írja a fekete szennyezésről Tápiószentmárton polgármestere.

Méreg a vécébe

A szennyvíztisztítók többsége biológiai úton, baktériumok segítségével tisztítja meg a háztartási szennyvizet. Ha valaki olyan mérgező anyagot önt az otthoni vécébe, amelytől a baktériumok meghalnak, akkor a szennyvízzel az történik, mint most Tápiószentmártonnál. Ezután már csak az a kérdés, hogy miért kell napoknak eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozzanak a problémával azok, akiknek ez lenne a dolguk. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt a szennyezésről készült videó

Kiemelt kép: A Tápió egykor és most – BPK-montázs