Nem hiszed el, ha nem látod, hogy milyen ocsmány helyen, penésztől bűzlő, patkányfészekben készültek azok a húskészítmények, főleg kistermelői kolbászok, amelyek bármely piacon, akár a fővárosban is előfordulhattak. A Nébih videót készített a kolbász-manufakturának álcázott koszfészekről, a videót a cikkünk alján nézheted meg.

Semmi sem volt rendben

Súlyos higiéniai hiányosságokat és az állattartásra vonatkozó jogszabálysértéseket tártak fel a Nébih szakemberei egy békés megyei kistermelő ellenőrzése során. A vizsgálat helyén fellelt 68 sertés jelöletlen volt, az állattartó azok származását, állategészségügyi státuszát nem tudta igazolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Stikában vágták le a disznókat

A kistermelő az állatállományról nem vezetett nyilvántartást, ahogy az állatokon végzett gyógykezeléseket és takarmányozásukat sem dokumentálta. A jogellenesen helyben vágott sertések esetében a kötelező húsvizsgálat szintén elmaradt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Patkányok

A szennyezett, rendetlen takarmánytároló helyiségben rágcsálóürülék és patkányok is voltak. Az ellenőrök a földön lévő zsákokban, részben közvetlenül a padlón, nagy mennyiségű penészes pékárut is találtak.

Kösz mindenhol

Finoman szólva sem felelt meg a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló előírásoknak a kolbász-manufaktura. Többek között a gyártótér mennyezete, a munkaasztal és a helyiségben lévő gépek szennyezett voltak, a falakat és a mennyezetet borító gipszkarton burkolat több helyen sérült volt.

Földön tároltak mindent

Az alapanyagokat és késztermékeket több esetben alátét nélküli ládákban tárolták a padozaton. A zsírolvasztást az ellenőrzés idején az udvaron végezték, az alapanyagot és a készterméket a földön tárolták.

Bezárták az üzemet

A Nébih a súlyos járvány- és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az állattartó telep valamennyi egyedére forgalmi korlátozást rendelt el, a kistermelői tevékenység végzését pedig – a hiányosságok kijavításáig – azonnali hatállyal felfüggesztette.  

Majdnem 2 tonna kolbászt vontak ki a forgalomból

Fentieken túl a hatóság azonnali hatállyal kivont a forgalomból 42 tétel, összesen 1701 kg nem nyomonkövethető élelmiszert. Ezek tételes listája ide kattintva érhető el.

Amíg nem csinálnak rendet, nem működhet

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A kistermelő a kedvező eredményű helyszíni, hatósági szemle után folytathatja majd tevékenységét, igaz, ahogy elnézzük ezt a felvételt, lehet, hogy soha sem lesz alkalma ez a koszfészek arra, hogy itt kereskedelmi forgalomba kerülő kolbászok készüljenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a Nébih videója

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból