Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hétvégi rendezvényei miatt pénteken 0 órától lezárják a fővárosban a járműforgalom elől a többi közt a Kossuth Lajos teret és környékét – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján.

Lezárják a Kossuth tér környékét

A korlátozás a Kossuth téren kívül érinti a Szabadság teret, a Széchenyi rakpartot és az Alkotmány utcát, a Honvéd utcát a Szabadság tér és a Markó utca között; a Szemere utcát a Markó utca és a Báthory utca között; a Kozma Ferenc utcát, a Hold utcát és a Vadász utcát az Alkotmány utca és a Báthory utca között; a Báthory utcát és a Kálmán Imre utcát, a Nagy Ignác utcát és a Bihari János utcát az Alkotmány utca és a Markó utca között; valamint a Szalay utcát és a Balassi Bálint utcát szeptember 12-én 6 óráig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Délutántól ezek a lezárások kezdődnek

Pénteken 18 órától lezárják az Andrássy utat a Dózsa György út és a Kodály körönd között; a Szinyei Merse Pál utcát, az Eötvös utcát az Aradi utca és a Szófia utca között; a Csengery utcát a Szófia utca és az Andrássy út között; a Vörösmarty utcát, az Izabella utcát, a Rózsa utcát a Szófia utca és az Aradi utca között; a Szív utcát a Németh László utca és az Aradi utca között; a Szinyei Merse Pál utcát az Andrássy út és az Aradi utca között; a Felsőerdősor utcát az Andrássy út és a Benczúr utca között; a Bajza utcát, a Munkácsy Mihály utcát és a Rippl-Rónai utcát a Benczúr utca és a Lendvay utca között szeptember 13-án 6 óráig.    

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Majd estétől további korlátozások lesznek

Az intézkedés 22 órától érinti az Állatkerti körutat a Gundel Károly út és a Hermina út között; a Gundel Károly utat, a Benczúr utcát és a Városligeti fasor szervizútját a Bajza utca és a Dózsa György út között; a Délibáb utcát, a Lendvay utcát a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között szeptember 13-án 6 óráig – tartalmazza a BKK közleménye.

Vasárnap kezdődött

Előző héten beszámolt róla a BudaPestkörnyeke.hu, hogy elkezdődött az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Budapesten. A katolikus világesemény záró szentmiséjét, az úgynevezett statio orbist jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

Másodszor adunk otthont a rendezvénynek

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Kiemelt program

A rendezvénysorozat kiemelt programja a Kossuth téren szombat délután bemutatandó szentmise, amely után a hívek gyertyás menetben vonulnak majd a Hősök terére. A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezeti. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

Ezt mondta Áder János

Áder János köztársasági elnök azt írta: a kongresszus különleges lehetőséget teremt arra, hogy “közösen imádkozzunk, együtt keressük Isten üdvözítő akaratát, s újra meg újra felfedezzük a másik emberben az Ő képmását. Hogy együttes erővel emelhessük fel a hit pajzsát, és hogy hirdessük a szeretet parancsát” – olvasható a programfüzetben.

Koncertek

A Szent István-bazilika előtti téren lesznek koncertek, néptáncelőadások, és itt mutatkoznak be a katolikus kiadók, illetve az egyházmegyék és a szerzetes közösségek. Az esti kulturális programok között szerepel a Moszkvai Patriarchátus Kórus, a Csík Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje.

Tóth Gabi lép fel a pápa előtt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál is megírta a pápa miséje előtt fellép Tóth Gabi is, aki ezt a hírt pár hete osztotta meg a közösségi oldalán a rajongóival. A bejelentése után kapott hideget-meleget, sokan úgy vélik nem Gabi a legalkalmasabb személy erre a feladatra, ám mindezek ellenére az énekesnő izgatottan várja a fellépést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BPK montázs