A kormányzati döntések miatt országosan kialakult üzemanyaghiány ellenére Budapesten a közösségi közlekedés zavartalanul működik.

Érdemes váltani!

Budapest főpolgármestere közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy érdemes lehet minden közlekedőnek megfontolnia, hogy aki teheti, váltson közösségi közlekedésre, mert az nincs veszélyben, a bérlet ára pedig 2014 óta változatlan. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Haladéktalan kormányzati cselekvés szükséges

„Viszont a személygépkocsi-forgalmat érintő ellátási zavarok, amelyet már a fővárosi autósok is éreznek, haladéktalan kormányzati cselekvést indokolnak. Itt az ideje, hogy a kormány a propaganda helyett a cselekvést válassza!” – írta facebook-posztjában Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kígyózó sorok

A BudaPestkörnyéke.hu tudósított arról, hogy péntek óta kígyózó sorokban várakoznak az autósok a tankolásra. Sok benzinkúton az ársapkás üzemanyag vagy nincs készleten, vagy csak igen korlátozott mennyiségben kapható, és a drágább üzemanyag esetében is ugyanaz a helyzet. A Budapest környékének lakossági csoportjaiban napok óta mindenki azt kérdezi, hol lehet tankolni?

Üzemanyaghiány

Amint arról többször is beszámoltunk, harmadik hete nem szállít a MOL üzemanyagot a kiskutaknak. Emiatt a településeken több töltőállomás is bezárt. Néhány napja, a nagyobb kutakon is ellátási zavarok vannak, olyannyira, hogy több benzinkúton egyáltalán nem lehet üzemanyagot kapni. 

Több száz kút érintett

A kiskutaknak februártól kellett átszerződniük a Molhoz, ugyanis a korábbi nagykereskedőik nem szolgálták ki őket onnantól, hogy a kormány ársapkássá tette a nagykerárat is. Emiatt mintegy 260 vállalkozás kötött ellátási szerződést a Mollal, így nagyjából 500 kutat érint közvetlenül, hogy harmadik hete nem kapnak üzemanyagot a Moltól.

Mindenki erről beszél

Péntek óta a Budapest környéki települések lakossági csoportjaiban is vezető téma az üzemanyaghiány. A helyiek másról sem beszélnek, mint hogy melyik kúton lehet tankolni, már az sem számít, hogy korlátozott mennyiségben, csak jussanak már benzinhez vagy dízelhez.

Komoly a helyzet

Elég komollyá fokozódtak az üzemanyag-ellátási problémák – mondta a 24.hu portálnak a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdosó Eszter. Azzal ugyanis, hogy a kiskutak már harmadik hete nem kapnak üzemanyagot a Moltól, a forgalom átterelődött a nagy kutakra.

Csökkentett üzemmód

Bujdosó Eszter szerint a Mol százhalombattai finomítója jelenleg 55 százalékon üzemel, és nagyon hiányzik a 45 százaléknyi kiesés a kutakról. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. A miniszter szerint az ellátásbiztonság valóban sérül, és bár a Mol igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, a vállalat importcsatornáin már több mennyiséget nem tud behozni.

Gondban a Shell

Kevesebb üzemanyag jut a Shell kútjaira is. A budakeszi Shell kúton például napok óta egyáltalán nem lehet tankolni, csak a shop üzemel. Bujdosó Eszter szerint talán csak az OMV van kicsit jobb helyzetben, mert már Schwechatból is tud hozni üzemanyagot, bár továbbra sem érdekelt abban, hogy veszteségesen adjon el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a közösségi közlekedés továbbra is működik Budapesten. Fotó: BKK