Vác polgármestere, Matkovich Ilona csalódottan írt a közösségi oldalán arról, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben az önkormányzatok mennyire odatették magukat, bezzeg a kormány, hogy lehúzta a településeket. Szerinte az önkormányzatoktól kipréselt, Gazdaságvédelmi Alapba összegyűlt pénz nem a rászorulókhoz, hanem Mészáros Lőrinchez került.

Matkovich Ilona, Vác ellenzéki polgármestere szerint maximálisan együttműködek a kormánnyal a járvány elleni védekezésben, igyekeztek minden rájuk bízott feladatot elvégezni, még a háziorvosok, fogorvosok, védőnők ellátását védőeszközzel is nagyrészt Vác biztosította, holott az állami feladat lett volna.

A polgármester szomorúan ír a közösségi oldalán arról, hiába szóltak, hogy az önkormányzatok március közepe óta szinte bevétel nélkül működnek, elvették a településektől a gépjármű adót, az idegenforgalmi adót, miközben a váci önkormányzatra hagyott többszáz milliós adósságfizetési kötelezettségben nem kaptak segítséget.

A városvezető szerint emiatt kérték a korábbi fideszes vezetéshez hasonlóan 2019 végén 140 milliós rendkívüli működési támogatást az elődeik által felhalmozott mínuszok kifizetésére – ehelyett hétmillió forintot kapott a város.

A polgármester emlékeztet arra, hogy a kapott és kért összeg aránya korábban 50 % körüli volt, ez most lecsökkent a tizedére, 5 %-ra. „Nem panaszként mondom el mindezt, csak a tényeket rögzítem” – írja Matkovich Ilona.

Vác polgármestere ezt követően Mészáros Lőrincről írt: „Több polgármester társamhoz hasonlóan azt gondoltam mindeddig, hogy az önkormányzattól elvett adókat azért vonták bele a Gazdaságvédelmi Alapba, hogy újra osszák a nehéz helyzetbe került önkormányzatok és az önhibájukon kívül hónapokra munka nélkül maradt emberek között. Ehelyett ebből az alapból 82 milliárd forintot átcsoportosított a kormány a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó kivitelező által épített Budapest-Belgrád vasútvonalra” – írja a polgármester.

Matkovich Ilona arról is tájékoztatott, hogy Vácon hétfőtől előzetes fertőtlenítés után kinyitnak a játszóterek, a kültéri fitness- és sportpályák, megnyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, és ismét be lehet ülni az éttermek, kávézók zárt részébe is.

Az eddig ügyeleti rendben működő óvodák újraindításáról is elkezdték Vácon az egyeztetést. A tervek szerint az óvodák a nyár nagy részében nyitva lesznek. A szabályokról és lehetőségekről a szülőkkel fognak egyeztetni az intézményvezetők.

Kiemelt kép: Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Mészáros Lőrinc – BPK-montázs