Vácon, a Celitron nevű cég már megkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek a gyártását, rövid időn belül ezer ilyen gépet használhatnak majd a magyar kórházak – közölte Facebookon Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A posztból kiderül, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásbeli kérdésében a lélegeztetőgépek minőségéről érdeklődött.

“Megnyugtattuk a képviselőasszonyt: Magyarországon minden beteget a betegség minden szakaszában megfelelő géppel lélegeztettek, és ez így lesz a jövőben is” – hangsúlyozta Menczer Tamás.

A Panther 5 CE-minősítéssel rendelkezik, az orvosszakma által elvárható összes modern, kifinomult lélegeztetési módra alkalmas, és képes az összes szükséges paraméter sokoldalú beállítására és monitorizálására – írja a Napi.hu.

A Panther 5 működtetése egyszerű, a betegek biztonságos lélegeztetésére kiválóan alkalmas nemcsak a koronavírus-járvány alatt, hanem a mindennapos intenzív osztályos terápia során is – közölte az államtitkár, hozzátéve, már most a világ számos országa érdeklődik a gép iránt.

“Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött, amely lehetővé teszi, hogy felkészültebbek legyünk, ha a járványnak lesz második hulláma” – közölte Menczer Tamás.

A Celitron egy magyar gyártó cég, mely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén. Jelen vannak a nemzetközi piacon, világszerte több mint 80 országban már több mint 400 kórházi veszélyes hulladékkezelő berendezést és több mint 4000 gőzsterilizátort telepítettek már.

Kiemelt kép: Lélegeztetőgép gyártása – Forrás: Menczer Tamás Facebook oldala