Vádat emelt az ügyészség egy önkormányzati képviselő ellen, aki még 2020 augusztusában eltávolította az újbudai önkormányzat előtt kihelyezett szivárványos zászlót – közölte a fővárosi főügyész hétfőn a sajtóval.

Elvitték a zászlót

A vádirat szerint az ügy 41 éves vádlottja két társával, akik közül az egyik jelenleg még ismeretlen 2020. augusztus 18-án megjelent a 11. kerületi önkormányzat épülete előtt azért, hogy az önkormányzat épülete előtti zászlótartó rúdra kihelyezett, szivárványszínű zászlót eltávolítsák. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felfeszítette

A zászló eltávolításának érdekében a 41 éves férfi felfeszítette a zászlótartó rúd fedelét, majd a zászlót levonta és azt vádlott-társának átadta.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Zsákba tette

Társa ezután a zászlót egy zsákba tette, majd motorral elhajtott a helyszínről. A vádlottak cselekményét ismeretlen társuk videón rögzítette – tette hozzá a főügyész.

Kukába dobták

Az elszállított zászlót a vádlottak ezután egy szeméttárolóba dobták. A zászlótartó szerkezet megrongálásával okozott kár csaknem 50 ezer forint volt, a megsemmisített szivárványszínű zászló értéke pedig több mint 20 ezer forint volt.

Más garázdaságot is csinált

A főügyész tájékoztatása szerint a Budapesti 11. és 22. Kerületi Ügyészség a 41 éves férfit egy korábbi, 2019. szeptember 27-én elkövetett garázdasággal is vádolja.

Pirossal lefújta a neki nem tetsző képet

A vád szerint a vádlott ezen a napon, egy 11. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy fotóművész alkotását, amely egy irányultságát nyíltan felvállaló párt ábrázolt piros festékszóróval lefújta. A festékszóróból kifújt festék a kiállító paravánt is érte. A vádlott a cselekményével csaknem 50 ezer forint kárt okozott.

Pénzbüntetés

A kerületi ügyészség a 41 éves férfit garázdasággal és rongálással, társát pedig rongálással vádolja, és a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzéssel hozzon érdemi döntést; a vádlottakkal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Balhés politikus

Újbuda önkormányzata 2020. augusztus 18-án tudatta, hogy feljelenti Novák Elődöt, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökét, amiért a polgármesteri hivatal elé felhúzott szivárványszínű zászlót, a zászlótartó rúd megrongálásával leszedte és ellopta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi ez a szivárványos zászló?

A szivárványzászlót számos, egymástól független csoport és mozgalom használja, ezek közül legismertebb a melegbüszkeség mozgalma és a békemozgalom. A szivárványzászlót Olaszországban egy 1961-ben tartott békemenet során használták először. Igazi népszerűségre 2002-ben tett szert, amikor a küszöbön álló iraki háború elleni tiltakozásul meghirdették a Pace da tutti i balconi (béke minden erkélyről) mozgalmat. A zászló azóta az egész világon elterjedt mint a békemozgalom szimbóluma. A szivárványzászló az 1970-es évek óta a meleg és leszbikus büszkeségnek is a szimbóluma lett. Ha tehát szerepel rajta “pace” felirat, akkor békemozgalom, ha nem, akkor az RMBTQ közösségeket szimbolizálja.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció