A jelenlegi trendeket figyelembe véve reális a kormánynak az az ígérete, hogy a húsvét utáni hétre mindenki hozzájuthat a vakcinához, aki eddig regisztrált. Ha ez megvalósul már majdnem elérjük a nyájimmunitást, vagyis a nyitás is nagyon közel kerülhet végre.

Haladunk az oltásokkal

A hosszú hétvégén lelassult ugyan Magyarországon az oltások napi száma, de ezzel együtt is a legfrissebb, március 17-én közölt adatok szerint már 1,4 millió ember kapta meg az első, és közülük mintegy 400 ezer ember a második oltását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Élen jár Magyarország

Magyarországon az átoltottság a teljes lakosságot nézve már 14%-os, illetve ebből 4%-elvileg már teljesen védett. A 17%-os arány az uniós tagállamok között a második legmagasabb Málta után.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Meggyógyultak és beoltottak tábora

Mivel az első oltás után el kell telnie legalább 2-3 hétnek ahhoz, hogy a védettség jelentős része kialakuljon a szervezetben, de közben az elmúlt 3 hónapban igazolt fertőzöttek még védettnek tekinthetők, így érdemes a két tábort összevonni és megnézni, hogy jelenleg mekkora az a társadalmi réteg, amely nagy valószínűséggel védettnek tekinthető a fertőzéssel, illetve annak kóros lefolyásával szemben – írja a Portfolio.

Április közepén már 3 millió beoltott ember lesz az országban

Ha csak az elmúlt hetekre jellemző napi 40-50 ezer fős első oltási tempóban gondolkodunk, akkor az azt jelenti, hogy április közepére másfél millióval többen, közel 3 millióan lesznek azok, akik már megkapták az első oltásukat.

Reális a kormány ígérete

A portál szerint a húsvét utáni hétre tényleg reális lehet a kormány által korábban mondott előrejelzés, miszerint, aki már regisztrált, a húsvét utáni héten tényleg hozzájuthat a vakcinához.

Lesz elegendő oltás?

Ha mindenkit beoltanak, aki eddig regisztrált, az a teljes magyar lakosság közel egyharmadát tenné ki, de azt is meg kell néznünk, hogy lesz-e annyi vakcina, hogy ezt az oltási tempót kielégítse.

Rengeteg vakcina lesz

Az elmúlt napokban itthon és külföldön megjelent összes információt beépítve a vakcinakínálati modellbe a Portfolio szerint, az adódik, hogy egy hónap múlva már közel 4 millió dózisnyi vakcina lesz elérhető Magyarországon és gyorsan fog emelkedni április-májusban. A darabszámot tekintve tehát már egyre kevésbé lesz korlátja az itthon elérhető vakcinakínálat az oltási tempó további gyorsulásának.

Májusban már sokkal jobb lehet a helyzet

A május második fele már egyáltalán nem tűnik olyan távolinak, amúgy az EU hivatalosan szeptember végére célozza meg a felnőtt lakosság 70%-ának beoltását, de érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy a vakcinakínálat mellett hogyan alakul a vakcinakereslet, azaz az oltakozási hajlandóság Magyarországon. 

Lesz bőven vakcina

Az e hét szerdai jelzés szerint már közel 3,3 millióan regisztráltak a vakcinára, köztük 1,7 millió 60 év feletti, miközben 1,4 millióan kapták meg eddig az első oltásukat. Ha az utóbbi hetek tempójához hasonló regisztráció növekedésből indulunk ki, akkor május elejére összeérhet az addigra regisztráltak száma és azok száma, akik éppen már megkaphatják a vakcinát, mert lesz bőven.

Elérhető a nyájimmunitás

Ha ez megvalósulna, ez már a magyar társadalom bő 60%-át tenné ki, meglenne tehát az elméleti nyájimmunitás alsó küszöbe és azért sem irreális ez a pálya, mert közben a KSH legfrissebb oltási hajlandóság felmérése szerint már 70%-os a felnőtt lakosságban a hajlandóság. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt