A hétvégi esőzések miatt a szentendrei csatornahálózat több helyen csak nehezen tudta elvezetni a rengeteg csapadékvizet. Most arról készült videó, hogy az egyik strandtól nem messze nagyon csúnya víz ömlik a Dunába.

Az egyik helyi facebookos csoport szerint a csatornából fekáliával keveredett esővíz ömlött a Dunakorzótól délre fekvő, úgynevezett Postás-strand közelében. Az alábbi videón jól látszik a víz mennyisége és színe.

A hétvégi eső miatt a fővárosi és Budapest-környéki horgászok Facebook-csoportjai tele voltak panaszos posztokkal és fotókkal, mivel a szennyvíztisztítók túlcsordulása miatt a fenekező horgászatot sok szakaszon szinte lehetetlenné tette, hogy a pecások damiljára folyamatosan ragadtak rá a betétek és fenéktörlő papírok – írja a 444.hu.

Néhány napja írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy több települést valósággal elöntött a hirtelen lezúduló csapadékvíz, de Göd és Szentendre már korábban elázott egy zivatarcella miatt. Volt aki az utcai csatornából feltörő vizet posztolta, és azt írta, hogy buzgárok vannak Szentendrén.

A szennyvízzel keveredett esővíz Dunába kerülése nem újkeletű probléma, sőt igen csak a régmúltba nyúlik vissza a gondok gyökere. Amikor annak idején, a XIX.-XX. század fordulóján kiépült a főváros és általában az ország legtöbb csatornahálózata, akkor a szenny és az eső szétválasztása, vagyis két párhuzamos vezetékrendszer kiépítése helyett úgy oldották meg a kérdést, hogy ugyanabba a gyűjtőcsatorna-rendszerbe vezették be a kommunális és ipari szennyvizet, illetve a csapadékvizet.

Emiatt van az, hogy amikor hirtelen lezúdul az eső, akkor a szennyvíztisztító telepek kapacitása pillanatok alatt kevésnek bizonyul, így az összekeveredett szenny-esővíz-koktélt más megoldás híján kénytelenek a folyókba engedni – írja a 444.hu szerzője.

Ez nemcsak a Szentendréhez hasonló helyeken, hanem a hatalmas és aránylag korszerű szennyvíztelepekkel felszerelt fővárosban is pont ugyanígy történik. Dél-Pesten most építenek emiatt egy újabb záportározót, ami legalább az első hullámban érkező, különösen nagy kakatartalmú keverékvizet meg tudja fogni, de az igazi megoldás a szakemberek szerint minden eddiginél nagyobb záportározók építése lehet.

Kiemelt kép: részlet a videóból