Reggel hatkor kezdődött a vasárnapi választás, országosan 106 egyéni választókerületben 10 243 szavazókörben várják a szavazásra jogosult 7,7 millió állampolgárt. A szavazókörök este hétig lesznek nyitva. Orbán Viktor és Márki-Zay Péter is nyilatkozott szavazás előtt a sajtónak, a videókat a cikkünk alján lehet elérni.

Halad a választás

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 15 óráig a szavazásra jogosultak 56,44 százaléka adta le szavazatát a fővárosban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

106 egyéni választókerület

Reggel hat órakor valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson. Mucsi Tamás a Nemzeti Választási Iroda munkatársa elmondta: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Budapest és környéke

Budapesten 18, Pest megyében 12 egyéni választókerületben lehet szavazni. A földrajzi agglomerációhoz tartozik még Fejér 3 (Bicske-Etyek) és Komárom-Esztergom 2 (Esztergom-Dorog-Pilis) választókerület is, ezeket az eredményeket is figyelni fogjuk a nap folyamán és este.

A személyit és a lakcímkártyát vidd magaddal

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk, vagyis nem engedik szavazni azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát, és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Nem kell maszk a szavazáshoz

Nincs általános maszkviselési kötelezettség Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ezért a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező maszkot viselniük a szavazókörben.

Lehetnek plakátok a szavazókör bejáratánál

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazóhelyiség területén kívül, közterületen található választási plakátok eltávolítását a törvény nem írja elő.

A szavazatszámlálók nem viselhetnek pártra utaló ruhát, kitűzőt

A szavazatszámláló bizottság tagjai nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt, például kitűzőt, jelöltre vagy pártra utaló ruhadarabot, amely valamelyik jelöltre, listára vagy jelölőszervezetre utalhat.

Zöld borítékot kapnak, akik nem a lakhelyükön szavaznak

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak, összesen mintegy 158 ezren, zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a kitöltött szavazólapjaikat. Nagyon fontos, hogy a borítékot lezárják, mivel az „utazni fog” a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe.

Orbán Viktor reggel szavazott

Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval reggel 8 óra után érkezett a 12. kerületi szavazókörbe, ahol válaszolt az újságírók kérdéseire. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor a szavazás előtt válaszolt az újságíróknak

Márki-Zay Péter is nyilatkozott a sajtónak

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán