A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról. A tárcavezető nem fél attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozhat. Nagy Márton arról is beszélt, hogy 13 milliárd közpénzt osztanak szét a szállásadók között és pénzeső jöhet a cigányzenészekre is.

Belengette az árstopot

Nagy Márton már múlt héten belengette a benzinárstopot. A KSH új mérése szerint magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél, míg a dízelüzemanyag heti átlagos ára a múlt héten (654 forint) 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itthon drága az üzemanyag

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül csak Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csökkenő profittartalom

„A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – mondta az Indexnek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, ugyanis a tárcavezető nem fél attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozhatna az országban. A miniszter véleménye szerint, ha a profittartalom csökken, attól még lehet nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat.

Beavatkoznak az árba

Nagy Márton kedden délelőtt a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján kérdésre elmondta, hogy az üzemanyagárakkal kapcsolatban a „beavatkozást fogja javasolni” a kormánynak. Hozzátette, a javaslatának és így az intézkedés konkrétumainak kialakítása jelenleg is zajlik. „A régiós átlag nagyon fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségünket betartassuk”.

Lélektani határ

A legutóbbi benzinárstopot akkor vezette be a kormány, amikor 2021 novemberében a benzin és a gázolaj ára is átlépte az 500 forintos lélektani határt. Akkor a 95-ös benzint és a gázolajat érintette az ár befagyasztása. Az országgyűlési választások előtt fél évvel, mindössze 480 forintot kellett fizetni a kutakon.

Többször meghosszabbították

Először 2022 februárjáig, majd május 15-ig volt érvényben az üzemanyag befagyasztása. Persze időközben változott a befagyasztott áron vásárlók köre is. A  végére csak a magánszemélyek és a magyar rendszámú autók tankolhattak nyomott áron, de ők is csak 2022 december 31-ig. Ezután a kormány megszüntette a korábbi intézkedését.

Készlethiány a kutakon

2022 decemberének elejére eljutottunk oda, hogy az ország benzinkútjainak negyede nem volt képes már hatósági áras benzint és gázolajat adni, mert nem volt náluk már ebből. Erre aztán rájött még egy jókora adag pánik is – az OMV átmeneti készlethiányról számolt akkor be, a Mol pedig közölte, hogy benzinből kétszer, gázolajból másfélszer annyi fogy, mint egy átlagos napon. A kutak előtt kígyózó sorokban álltak az autók.

Pénzt kapnak a szálláshelyek

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

13 milliárdot osztanak szét

Az új ágazati támogatási programnak három eleme van, az MTÜ és a szolgáltatók javaslatára az elsőben a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességét 13 milliárd forint keretösszeggel támogatják. A Tourinform irodák korszerűsítésére 1 milliárd forint, a kávéházi cigányzene megőrzését szolgáló Muzsikáló Magyarország 2024 Programra pedig 1 milliárd forintot fordítanak majd. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: