Elkezdődött az Észak-Közép-budai Centrumkórház felújítása, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb teljes homlokzati korszerűsítése – jelentette be a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs a Facebook-oldalán megosztott videóban. Volt aki így reagált a bejelentésre: „Képesek vagytok pózolni egy olyan szarkupac előtt, amire az utóbbi 11 évben egy fillért nem költöttetek, de a választás előtt egy évvel meg jópofiztok?” A hozzászólás után beindult az adok-kapok, a cikkünk alján te is becsatlakozhatsz a vitába.

Vállalhatatlan állapotban van

Fürjes Balázs elmondta, hogy a Szent János Kórházban évi egymillió járóbeteget és 50 ezer fekvőbeteget látnak el. “Vállalhatatlan állapotban van a Kútvölgyi Tömb, a kútvölgyi torony homlokzata” – emelte ki az államtitkár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kerület szégyene

Hozzátette, hogy a Kútvölgyi jelenleg 2. és a 12. kerület egyik szégyene, ezért gondolták úgy, hogy “felgyorsítják” a munkálatokat, amelyek 30-40 ezer négyzetmétert érintenek. Jelezte azt is, a jövő év első felére elkészülhetnek a Szent János Kórház, az Észak-budai Centrumkórház új központi tömbjenek tervei.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

11 milliárdot ad a kormány

Fürjes Balázs felidézte, amikor kiderült, hogy a kútvölgyi homlokzatának felújításához a szerkezetet is meg kell erősíteni, leálltak a munkálatok. Hangsúlyozta, most “megszerezték” a pénzt a kormánytól, így 11 ezer négyzetméternyi homlokzat újulhat meg, 11 milliárd forintból.

A választások előtt elkészül

Hozzátette, elkészültek a tervek, meg van az építési engedély, most kezdődött az állványozás, illetve a maradék bontás, majd megerősítik a szerkezetet, új hőszigetelést és klímaberendezéseket is kap az épület és kicserélik a nyílászárókat, végül pedig kialakítják az új homlokzatot. A munkálatok néhány hónapon belül, még idén befejeződhetnek – emelte ki Fürjes Balázs.

Sokat költ a kormány az egészségügyre

Gór Csaba, a Fidesz 2. kerületi frakcióvezetője a videóban úgy fogalmazott, az ellenzék által terjesztett “rémhírekkel” ellentétben 2014 óta több mint 64 milliárd forint érkezett már a “régióba”, amelyből több kórházat és rendelőt újíthattak fel. “Tehát az egészségügyre áldoz a kormány, sokat áldoz itt a budai részen is, és azt gondolom, hogy ez csak annak köszönhető, hogy a kormány felfogásában az egészség és az emberélet a legfontosabb tényező” – hangsúlyozta a politikus.

Szarkupac

A videó alatt egy választópolgár így kommentálta a bejelentést: „Évente kellenének választások, addig meg letétbe kellene helyezni a fizetéseteket. Képesek vagytok pózolni egy olyan szarkupac előtt, amire az utóbbi 11 évben egy fillért nem költöttetek, de a választás előtt egy évvel meg jópofiztok?” – írta egy hozzászóló. Erre többen arról posztoltak, hogy a Kútvölgyi belső tereire és az eszközparkjára az utóbbi években sokat költött a kormány, ráadásul 70 vidéki kórházat teljesen felújítottak.

Csernobil

A momentuzmos Hajnal Miklós is hozzászólt Fürjes Balázs videójához. Ő ezt írta: „Valóban egy szégyenfoltja ez a kerületnek már jópár éve – ahogyan a helyiek hívják, “Csernobil”. Őszintén örülök a felújítás hírének. De miért csak most, a választások előtt jut eszükbe, hogy az egészségügyre többet kellene költeni? A Momentum az Európai Helyreállítási Alapból 800 milliárd forintot költene kórházak felújítására és az egészségügyi ellátás korszerűsítésére – ezt az összeget Önök le sem hívták az EU-tól.” – fogalmazott a fiatal politikus.

Kiabálás a pálya széléről

Természetesen Hajnal Miklóst is kiosztották a Facebookon, ezt írták neki: „Folyamatosak voltak a felújítások az egészségügyben 2010 óta. Erre a kórházra most került rá a sor. A Lánchíd és a nagy fővárosi felüljárók (újpalotai, óbudai) kapcsán tessék aktívkodni, azok ugyanis a főváros felelősségi körébe tartoznak, és jó példával elöl járni. Amíg azoknál nem történik érdemi előrehaladás, nem hiteles az ilyesfajta bekiabálás a pálya széléről. Az újjáépítési alap vissza nem térítendő részét le fogja hívni a kormány, csak a hitelt nem.” – fogalmazott a hozzászóló.

Rendesen megcsinálni

Úgy tűnik mindig van valami baj. Ha felújítják az a probléma, ha nem, akkor az. Ugyanakkor azt a kérdést azért mégis csak érdemes lenne feltenni a terület kormánypárti országgyűlési képviselőjének, Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy az elmúlt 10 évben miért nem sikerült rendesen megcsinálni a Kútvölgyit?

Itt van Fürjes Balázs posztja

MTI/BPK – Kiemelt kép: Kútvölgyi-tömb – Fotó: BPK