Budapest és környéke elképesztően teljesített lakáspiaci szempontból a Központi Statisztikai Hivatal friss mérései alapján 2021 utolsó negyedévében. Először előzte meg Budapestet az építendő lakások számában és itt ment végbe a legnagyobb áremelkedés is. A növekedés hajtóereje a családi házak voltak. A tavalyi év a kiköltözési hullám és az építési láz éve volt az agglomerációban.

Óriási drágulás

Brutális éves árnövekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a napokban a 2021 év végére vonatkozó friss adatai alapján. 2021-ben egy használt lakás ára átlagosan 21,8 millió forintra nőtt az országban, ami 14 százalékkal drágább, mint 2020-ban. Az átlagos négyzetméterár 15%-kal, 323 ezer forintra emelkedett 2020-hoz képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Számottevő árnövekedés

A nagyvárosok, és különösen Debrecen és Budapest agglomerációjában, ennél jóval számottevőbb drágulás következett be egy év leforgása alatt. Debrecen környező településein közel 40%-kal nőttek az árak; Tatabánya és Békéscsaba környékén az áremelkedés 30% körül alakult, és Szeged, Győr, Pécs és Zalaegerszeg, valamint Nyíregyháza közelében is 20% fölött volt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kiköltözési hullám

Az adatok alapján a városok helyett a környező területek áremelkedéséről szól a tavalyi év, ami alátámasztja a már régóta érzékelhető kiköltözési hullámot. A budapesti agglomerációban 49,3 millió forintra nőtt az átlagos lakássár, ez 31 százalékkal drágább az egy évvel korábbihoz képest. Ez brutális drágulásnak számít.

10 milliós különbség

A gyors áremelkedés egyébként a fővárosi agglomeráció valamennyi részére jellemző volt. Összehasonlításképpen, Budapesten egy lakás átlagosan 38,6 millió forintba került, vagyis már 10 millió forintnál is nagyobb lett a különbség a főváros és az agglomeráció árai között az agglomeráció javára – írja a Portfolio.

Budai agglomeráció

Ha az eladott lakóingatlanok árának átlagát vesszük figyelembe, akkor a Kelet-Pest agglomerációjában volt a legjelentősebb, 34,6%-os a drágulás egy éves távlatban. Abszolút értelmeben viszont továbbra is a budai agglomerációban cseréltek gazdát a legdrágábban az otthonok, 2021-ben itt 64,9 millió forint volt az átlag.

Családi házak drágulása

A teljes agglomerációs 31%-os lakásár-emelkedés mögött egyértelműen a családi házak megdrágulása állt, Pest megyében ennél az ingatlantípusnál 41%-os emelkedés történt, de az ország egyéb területein is általános volt a 20%-ot megközelítő vagy azt meg is haladó árnövekedés a családi házak körében.

Nagy eltérés

A négyzetméterárak alakulásában érdekesség, hogy két agglomerációs rész volt, ahol 2021 első három negyedéve alatt magasabban alakultak a fajlagos árak mint 2021 egészét nézve. Ez arra utalhat, hogy tavaly évé végére a keleti és a déli agglomerációban nem folytatódott az áremelkedés, és a 2020 és 2021-es év közötti nagy eltérést főleg a tavalyi év első fele generálta.

Közelít a fővárosi árakhoz

Ha a négyzetméterárakat hasonlítjuk össze, akkor az agglomeráció legtöbb területe még messze jár a fővárosi átlagtól, a budai agglomeráció közelítette ezt meg a leginkább, itt 638 ezer forint volt a fajlagos ár tavaly, míg Budapesten 679 ezer forint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest környékére költözik az ország

Nemrég Bősz Anett a DK országgyűlési képviselője azt mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy a társadalomtudósok, közlekedési és urbanisztikai szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy néhány évtizeden belül a magyar lakosság 50%-a Budapest 60 km-es körzetében fog élni. Az a kérdés, hogy most felfogjuk-e annak a felelősségét, hogy odáig még körülbelül három évtizedünk van. A teljes interjút ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Laskópark Biatorbágyon – Fotó: BPK