Gyömrő egyik büszkesége az Artézi kút. Hűsítő, selymes a vize és a helyiek szerint valóságos gyógyír. Egy biztos: mélyről jön, állandóan folyik, ingyen elvihető és hozzá tartozik a múltjára büszke kisváros mindennapjaihoz. Grafikán mutatjuk mi van a föld mélyén, honnét jön a víz.

Ottjártunkkor éppen műanyagpalackokkal megrakott kosárral érkezik a kis pavilonhoz Pór László és felesége Margit néni. Egymás után töltik az üdítős flakonokba a hűs artézi vizet. Margit néni közben jókat kortyol a vízből és mesél. Elmondja, hogy tősgyökeres gyömrői, mennyi látnivaló van a városban és különben ő már 65 éve issza ezt a vizet. Állítja, hogy valóságos csodaszer és talán ennek is köszönheti, hogy nagyrészt egészséges lehet ebben a szép korban.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Az Artézi kút pavilonjának oszlopán réztábla hirdeti a víz összetételét. Ebből az látszik, hogy viszonylag alacsony ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény diétához kiválóan alkalmazható víz csorog a kút csapjain. A tudományos vizsgálatok alapján különösebb gyógyhatása nincs, vagy legalábbis eddig nem sikerült tudományos eszközökkel igazolni – áll a wizesblog.hu oldalon.

A kutat az egészséges ivóvíz iráni igény hozta létre csaknem száz évvel ezelőtt, hiszen a hagyományos ásott kutak vízminősége már akkor is problémás volt. 1926-ban Simon Mihály akkori főjegyző hét évnyi munkálkodásának köszönhetően végül elkészült az artézi kút. Vize a magasba spriccelt és azóta szünet nélkül adja az egészséges, hideg, tiszta ivóvizet.

A kút 105 méter mély, és télen-nyáron 16 Celsius-fokos vizet ad. A környékét 2006-ban felújították, azóta van itt ez a szép kis pavilon. Mellette autóparkoló, így gyorsan ki lehet ugrani a templom előtti téren csorgó kúthoz.

gyomro-artezi-kut

De mi is tulajdonképpen az artézi víz? Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy a felszín alatt nagyobb mélységben, vízzáró rétegek között elhelyezkedő, nyomás alatt lévő víz. A artézi vizet a felette levő rétegek megvédik a szennyezéstől, ezért egészséges. A több száz méter mélyről származó artézi víz hőmérséklete a 70 Celsius-fokot is elérheti és gyakran gyógyhatású. Általában a legtöbb gyógyfürdőben ilyen vizet használnak.

Az artézi kutak rendkívül fontosak a száraz, rossz vizű síkságok településeinek ivóvízellátásában. Magyarországon 1958-ban történt becslés szerint több mint 20 000 artézi kút van. Az első artézi kutakat Zsigmondy Vilmos fúrta 1867-ben a Margitszigeten, amely 118 méter mély. Elnevezését a franciaországi Artois grófságtól nyerte, ahol az első európai artézi kutat fúrták.

Fotók és illusztráció: BudaPestkörnyéke.hu