A kormány októberi bejelentésében a lakossági napelem felhasználás, illetve az azzal kapcsolatos változások nagy hangsúlyt kaptak. Sokak számára azonban még mindig nem teljesen világos, hogy miről is szólnak pontosan ezek a változások és hogy azok kiket érintenek. Cikkünkben tisztázzuk ezeket az alapvető és fontos kérdéseket, valamint azt is leírjuk, milyen lehetséges megoldással igényelhet továbbra is napelem telepítést.

Napenergia felhasználása és tárolása

A szabálymódosítás előtt az úgynevezett betáplálási kötelezettség volt érvényben. Ez azt jelentette, hogy a napelem által megtermelt energiát a felhasználó a szolgáltatója hálózatára táplálta vissza. Ennek köszönhetően a megtermelt energia akkor sem veszett el, ha azt a felhasználó rögtön nem tudta felhasználni. Később, amikor ismét szükségessé vált a villamosáram használata, az energiát elhasználhatta a hálózatról.

Miről szól a szabálymódosítás?

Az október közepén bejelentett módosítások értelmében a hálózatra való visszatáplálás már nem lehetséges a hálózat túlterheltsége miatt. A háztartásnak azonnal fel is kell használnia a megtermelt energiát. Ennek nagy hátránya, hogy a napelem nappal képes termelni, de ha a felhasználó napközben nincs otthon, azaz nem használja a megtermelt energiát, az kárba vész, este pedig – miután hazaért – már nem tudja felhasználni.

Kiket érint?

Ez a szabálymódosítás leginkább a lakossági napelem felhasználókat érinti, de ide sorolhatók azok a cégek is, amik saját felhasználás céljából termelnek napelem rendszerrel villamosenergiát. 

De a lakossági felhasználók közül sem mindenkire érvényes a módosult szabályzat. Csakis azokra, akik még semmilyen módon nem indították el a napelem telepítési igényüket. Azokra nem vonatkozik a szabály, akiknek valamilyen formában már folyamatban van a napelem kiépítés, például az igényt elfogadták.

Milyen megoldás maradt?

Tény és való, hogy az új szabály megnehezíti a dolgát azoknak, akiknek még csak tervben van a napelem telepítés, de még nem fogtak bele. A jelenlegi villamosenergia árak mellett azonban bizonyos felhasználóknak – például vállalkozásoknak, akik nem esnek az egyetemes szolgáltatás vagy “rezsicsökkentés” hatálya alá – még mindig jobban megéri napelem rendszerrel áramot termelni.

Megoldást nyújthatnak erre az esetre: 

  • a hibrid-üzemű napelemes rendszerek, amelyek saját akkumulátor segítségével tárolják el a megtermelt energiát, így adott napon belül a megtermelt energiát eltárholhatja a felhasználó, amíg arra szükség van. A Soler napelem kivitelező szakemberei vállalják a hibrid rendszerek beszerzését és telepítését, miután megtervezték az Ön otthonának leghatékonyabb rendszert.
  • az úgynevezett “visszwatt”-os rendszerek, amelyek nem táplálnak vissza a hálózatba, esetükben az adott pillanatban megtermelt energiát van lehetősége a fogyasztónak felhasználni. Ez azoknál a háztartásoknál vagy vállalatoknál nyújt kiemelkedő megoldást, akiknél a fogyasztás legnagyobb része napközben történik.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.