Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester és Jószai Teodóra, a Pest megye 8. számú választókerületének jelöltje Szigetszentmiklóson a gyártelepi HÉV átjárónál. Két, a szigeten élők számára tűzoltás jellegű beavatkozásról beszélt Karácsony Gergely és Jószai Teodóra, Fáki László, Szigethalom polgármestere társaságában.

Semmi nem történt 10 éve

Jószai Teodóra hangsúlyozta, hogy a gyártelepi HÉV átjáró átalakítása évtizedes ígéret a Fidesz részéről, mégsem történt érdemi előrelépés. Bóna Zoltán a térség fideszes képviselője 2018 januárjában az akkori választási kampányban azt nyilatkozta, hogy „belátható időn belül a megépítése, az átépítése a csomópontnak megtörténik”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2022-re ígérték, de nem lett belőle semmi

Két évvel ezelőtt szakhatósági és önkormányzati egyeztetések zajlottak az ügyben, a gyártelepi HÉV átjáró felüljárós kialakításáról született döntés és a tököli Hunyadi utcai körforgalom átalakításának terveit mutatta be Bóna Zoltán. Akkor 2022-es megvalósítást ígért a képviselő a környéken élőknek. Ez sem valósult meg, pedig már 2022-ben járunk – mondja Jószai Teodóra, sőt azóta újabb akadály gördült a megvalósítás elé.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ígérgetés

Portálunknak Jószai Teodóra így fogalmazott: „Tervezés ide vagy oda, fideszes ígérgetés amoda, éppen néhány hónapja adott építési engedélyt a kormányhivatal egy, a tököli körforgalom bypass ágának potenciális nyomvonalára egy gyorsétteremnek. A parkoló és az étterem bejárata egyértelműen útban lesz, ha önálló sávot akarunk kiépíteni a jövőben. A Fidesznél úgy látszik nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.”

Nem történt előrelépés

A szigeti gerincút északi szakaszának befejezése még távolabbi Jószai Teodóra szerint. 2019 óta érdemi előrelépés nem történt. A gerincút északi szakasza a csepeli Cseresznyés utcától a gát mentén haladva kerülné el Csepel belterületét és a Posztógyár utcánál csatlakozna a Teller Ede utcába. Úgy tudjuk, még a fővárosi önkormányzat sem kap erről érdemi tájékoztatást.

Elzárt uniós források

„Amíg a főváros el van zárva az uniós források nagy részétől, vagy magasabb önrészt követel a kormány, addig csak a kormányváltás jelent esélyt arra, hogy ezt is befejezzük. Április 3-án kormányt kell váltanunk ahhoz, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak.” – mondta Karácsony Gergely.

Agglomeráció és főváros együttműködése

A főpolgármester az agglomeráció és a főváros közös együttműködésének fontosságáról is beszélt, valamint arról, nem véletlen, hogy autóba kényszerülnek az itt élők, hiszen a tömegközlekedés állapota nem nyújt valós alternatívát az agglomerációban élők számára.

Tervbemutató

Karácsony Gergely elmondta: „A Budapesti Fejlesztési Központ tartott ugyan múlt héten egy tervbemutatót a ráckevei HÉV fejlesztéséről, de ezen csak a városhatárig terjedő szakaszt ismertették. A fejlesztéseket részben a Helyreállítási Alap, azaz az RRF forrásaiból szeretné finanszírozni a kormány, de mivel ezek felhasználási határideje 2026, így a belvárosi alagutas szakasz megépítése ebbe sem fog beleférni.”

Orosz érdekek

Karácsony a HÉV szerelvények beszerzésével kapcsolatosan elmondta, hogy orosz érdekek állhatnak a tavalyi tender visszavonása mögött. Mint fogalmazott: „Félő, hogy ugyanaz fog történni, mint a hármas metró esetében történt, amikor új szerelvények helyett rosszul felújított orosz metrókocsikat kapott a főváros. Kormányváltás nélkül itt is fideszes mutyi és orosz buhera lesz a végeredmény, miközben a térség közlekedési helyzetének rendezését modern elővárosi vasúttal lehet biztosítani.” – tette hozzá a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jószai Teodóra ellenzéki képviselőjelölt, Karácsony Gergely főpolgármester és Fáki László, Szigethalom polgármestere sajtótájékoztatót tart a körforgalomnál