A legnagyobb utasforgalmú 100a számú vonalon, Budapest-Nyugati-Cegléd-Szolnok/Kecskemét viszonylatban a reggeli menetrendi struktúra módosítását tervezi a MÁV-START.

A változások 2019. május 27-től, lépnek életbe, cél a vasútvonal mentén fekvő települések és Kecskemét kiszolgálásának javítása, ezáltal a jelenleg is nagyon zsúfolt 4. számú főút, illetve a repülőtéri gyorsforgalmi út tehermentesítése.

Az új struktúra bevezetésével a vasút versenyképessége, az utasok kiszolgálása a jelenleginél kedvezőbbé válik – olvasható a vasúttársaság közleményében.

A tervezett módosítás része az elővárosi struktúrába integrált távolsági vonatok megállási rendjének módosítása, menetidejének csökkentése, valamint a vonalon közlekedő vonatok számának növelése, amelynek köszönhetően a vonatokon a zsúfoltság csökkenése is várható.

Az utasok az utazási távolságuknak leginkább megfelelő vonatot vehetik igénybe, ami egyenletesebb utaselosztást és jobb utazási komfortérzést biztosít.

A fejlesztés eredményeként jelentősen javul a reggeli eljutási lehetőség menetidőben és a kínálatban is: Kecskemétről, Szolnokról és Ceglédről a távolsági vonatok 10-18 perccel rövidebb menetidővel közlekednek Budapestig.

Új gyorsított vonatok indulnak Szolnokról és Kecskemétről, amelyekkel Albertirsa, Pilis, Monorierdő és Monor településekről is javul a kínálat.

A délutáni és esti időszakban, munkanapokon a Szolnokig közlekedő zónázó vonatok és a Debrecen felé közlekedő sebesvonatok kisebb mértékű bővítése, viszonylatainak módosítása valósul meg.

A közeljövőben további pozitív fejlemények is számbavehetők a vasúti közlekedésben. 2020 első negyedévétől várható a KISS emeletes motorvonatok forgalomba állása, amelyek egyik közlekedési célterülete a 100a vasútvonal.

A vonatok közlekedésével a szolgáltatási színvonal javulása mellett a kedvező menetdinamikai tulajdonságának köszönhetően a menetrendszerűség javulása is valószínűsíthető.