A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is – döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége

Új parkolási rend

A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ekkor lép életbe

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak. Az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Információs táblák

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

8 óra helyett fél 9

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

Módosító javaslatot nyújtottak be

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció ugyanis azt javasolta, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen a fővárosban fizetős a parkolás. A budapesti Fidesz szerdán Facebook-oldalán közölte: módosító javaslatot nyújtottak be a parkolási rendszer átalakításához.

Ezért lenne jó megoldás szerintük

Azt javasolták, hogy a 2010 óta jól működő 2. és 7. kerületi gyakorlathoz hasonlóan reggel 8.00 helyett 8.30-tól kelljen fizetni a parkolásért Budapesten. Így a szülők nyugodtan bekísérhetik gyerekeiket az iskolába, óvodába – tették hozzá.

Ebben bíztak

Abban bíztak, hogy a baloldali képviselők is elfogadják a módosító javaslatot, ezzel megkönnyítve a budapesti családok hétköznapjait – ám ez végül nem így történt. A Fidesz azt megelőzően tette közzé a bejegyzést, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalni kezdte volna a parkolási rendelet módosítását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció