Ismét változtattak az oltási terven. A 60 év alatti krónikus betegek ezentúl nem a háziorvosnál, hanem az oltópontokon kapják meg az AstraZenecát. Az oltási munkacsoport vezetője azt ígérte, a következő napokban 74 ezer embert sms-ben hívnak be a oltásra.

Nő a kórházban ápoltak száma

“Versenyt futunk az idővel, rohamosan nő a kórházban ápolt betegek száma, a járvány harmadik hulláma meredeken felívelőben van. Sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat.” – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Változik az oltási protokoll

Emiatt változtatnak az oltási protokollon. Az a cél, hogy minél előbb megkapják az emberek az első oltást és húsvét tájékára minden regisztrált túlessen az első oltáson. Ez a határidő április 11-ig fog tartani – mondta György István.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Pénzt kap, aki hétvégén olt

A munkacsoport vezetője arról is beszélt, hogy az orvosokat pénzjutalommal fogják ösztönözni a hétvégi oltásra. 40 illetve 80 ezer forintot ajánlanak fel az orvosoknak, a beoltott emberek számától függően.

Változik a 2. oltás időpontja

A Pfizer és AstraZeneca vakcinák második oltását, előbbi esetében 35 napos, utóbbi esetében 12 hét különbséggel adják be. Erre lehetőség van az ütemezett szállítások fényében.

Minden vakcinát felhasználnak

„A ma érkezett Pfizer-szállítmány minden adagját felhasználjuk már most, a héten megérkező 250 ezer kínai vakcinát pedig szintén mind beadjuk már az első adagként” – mondta György István.

Ez lesz a menetrend

Folytatják a regisztrált idősek oltását, amire 3 vakcinát tudnak felhasználni:

  • a háziorvosok megkapják a 250 ezer kínai vakcinát: praxisonként átlagosan 45 fő oltására lesz elegendő
  • 30.800 Moderna vakcinát is kiosztanak a 60 év felettiek oltására a háziorvosoknak (első oltások)
  • 10 ezer adag Moderna jut az eddig kimaradt idősotthonokra és egészségügyben dolgozóknak (első oltások)
  • 10 800 adag Moderna vakcina pedig megy az idősek otthonának második oltására
  • A ma érkezett 114.600 adag Pfizer vakcinát kiszállítják a kórházi oltópontokra
  • A praxisok arányában és regisztrált oltakozók arányában kapják a megyék, a háziorvosok és a kórházak ezeket a vakcinaszállítmányokat.
  • A második fő feladatként folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is, az AstraZeneca vakcinával

AstraZeneca

Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is, az AstraZeneca vakcinával. Ennek a használata is folyamatosan változik, vizsgálják a hazai szakemberek, hogy 60 év felettieknek is be lehet-e már adni. Ezeket az oltásokat eddig a háziorvosok adták be, de most próbálják tehermentesíteni őket, hogy az idősek oltására tudjanak összpontosítani.

Az oltópontokra viszik

Ezért a múlt hét csütörtökön érkezett 74 ezer adag AstraZeneca vakcinát most a kórházi oltópontokra szállítjuk, ahol hétvégén március 6-án és 7-én egy nagyobb oltási akció keretében fogják oltani a 60 év alatti krónikus betegek.

Sms-ben hívják oltásra a pácienseket

74 ezren fognak sms-t kapni, hogy a melyik lakóhelyükhöz közel eső kórházi oltóponton pontosan hol, mikor várják őket az oltásra.

Idős emberek oltása

395 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani jövő hét szerdáig, ebből 250 ezer kínai vakcinával, 30 ezer Moderna-vakcinával és 115 ezer Pfizer-vakcinával a kórházi oltópontokon tud oltakozni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila