Alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy a telek- és építményadót megemelésére kényszerül a település. Sokan felháborodtak, ugyanakkor a polgármester szerint vannak olyanok, akik rosszul értelmezik a rendeletet.

Megszorítás helyben

Az energiaválság, növekvő közüzemi költségek, csökkenő központi támogatások miatt jelentősen módosították a telek- és építményadóról szóló rendeletet Pilisjászfalun is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vegyes érzelmek

A község közösségi oldalán vita bontakozott ki az ügyben, amihez a döntést hozó képviselők egyike ezt fűzte hozzá: nekik is nehéz érzelmi állapotot eredményezett a felismerés, de muszáj volt ekkora mértékben emelni az adót, hogy minimálisan működni tudjon a falu.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kritikus hozzászólások

A rendeletmódosítás érdekessége, hogy az emelés a nagyobb (de előfordul, hogy használhatatlan, nehezen eladható) telkek gazdáit sújtja – véleményük szerint aránytalanul. E szerint az építményadó 158 forintról (négyzetméter/év) 230 forintra nő.

Van, ami még nem jelent gondot

Ez egy száz négyzetméteres lakásnál/háznál 7200 forint többletköltséget jelent, ami a többségnek még elviselhető. A nem lakás célú építmények, garázsok adója a kétszeresére, az üdülőké másfélszeresére nő négyzetméteralapon – ezeket sem kritizálja lényegében senki.

Neuralgikus pont

Ami viszont nagy felháborodást váltott ki, az a telekadó közművesített telkek esetén majdnem kétszeres (évi, négyzetméterenkénti 180 forintról 340 forintra), nem közművesített telkeknél háromszoros (évi, négyzetméterenkénti 90 forintról 220 forintra) emelése.

Több százezer is lehet

Egy 1000 négyzetméteres teleknél ez 130-160 ezer forintnyi plusz befizetendő adót jelent, nagyobbnál még többet. Sőt, született egy olyan passzus is, hogy a beépített, 1100 négyzetméternél nagyobb telkekre az eddigi 0 forint helyett mostantól fizetni kell, méghozzá négyzetméterenként 90 forintot az 1100 négyzetméter feletti részre.

Drága szakadék

A falu egyik névtelenséget kérő lakója azt mondta, az adóemelés aránytalanul sújtja azokat, akiknek nagyobb telkük van, pedig abból sokszor semmi hasznot nem tudnak húzni. Az egyik nagyobb telekből például nagyjából 300 négyzetméter használható, mert a többi egy lejtős szakadék – az után is adózni kell.

A közmeghallgatáson minden kiderül

Borsó András polgármester azt mondta, falu problémás kérdéseinek megvitatására a december 13-án tartandó nyilvános közmeghallgatás lesz a megfelelő fórum. A polgármester nem látja értelmét egy plusz közvetítő felület (a média) bevonását a párbeszédbe.

Téves interpretációk

Egyúttal jelezte, érzik, hogy vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet (ebből eredhet szerinte a 17,5-szeresnek vélt növekedés is), de majd ezt is megfelelően kezelik a közmeghallgatáson – olvasható a Telex cikkében.

Kiemelt kép forrása a Facebook.)