A rendszeresen ellenőrzött, kitűnő minőségű hazai étkezési tojás termelése a tavalyi évben 16 százalékkal haladta meg az előző évit, a KSH adatai alapján pedig ezzel az elmúlt évtized legjobb eredményeit produkálta a hazai termelés.

A háború hatása

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a szomszédunkban dúló háború hatással lesz-e a termelésre s várható-e hiány a tojásból hazánkban. Hiszen a takarmányárak ugrásszerűen megnövekedtek, ez pedig jelentősen csökkenti az árstabilitást, azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint nincs ok az aggodalomra, ugyanis az Unió 100 százalékban, hazánk pedig 90 százalékban önellátó tojásból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ukrajna tojástermelése

Kevéssé ismert azonban, hogy Ukrajna az európai tojástermelésben és -ellátásban is jelentős szerepet tölt be, ugyanis a tojóállomány és a tojás egyaránt fontos exporttermékük.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Levágott tojóállomány

A szomszédunkban zajló háború súlyos következményekkel jár az ottani tojástermelésre nézve is, többek között milliós nagyságrendben vágtak le tojóállományt az élelmiszerellátási problémákkal küszködő lakosság étkeztetéséhez, illetve pusztultak el állományok takarmányhiány miatt.

Önellátás

Mindezek mellett az Európai Unióban az önellátottság továbbra is biztosított, mivel a termelés évek óta stabilan néhány százalékkal meghaladja a fogyasztást és az exportot. Statisztikai adatok szerint tavaly az EU 18 ezer tonna tojást importált, míg az export 28 ezer tonna volt, derül ki az Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Felmérések

Az uniós tagállamok a legutolsó 2021-es felmérés alapján mintegy 372,4 millió tyúkférőhellyel rendelkeztek, amely közel 2%-os növekedés az előző évhez képest.

Technológia

A 27 tagország adatai alapján a hazánk által is preferált – és állategészségügyi szempontból is előnyösebb – úgynevezett feljavított ketreces technológia aránya 48%, amely lassan csökken, míg ezzel szemben az EU-s bürokrácia által erőltetett alternatív tartásmódok aránya nő.

Hazai helyzet

Ami a hazai helyzetet illeti: nincsenek ellátási gondok; van, és lesz is elegendő tojás az üzletekben, ugyanis a szakemberek szerint a hazai boltokba kerülő tojás mintegy 85-90%-a hazai termelésből származik, a fennmaradó 10-15% pedig uniós piacokról biztosítható.

Rendszeresen ellenőrzött

A rendszeresen ellenőrzött, kitűnő minőségű hazai étkezési tojás termelése tavaly 16%-kal haladta meg a 2020. évit, és a KSH adatai szerint az elmúlt évtized legjobb eredményét érte el a hazai termelés: 1 milliárd 273 millió darabot.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels