Van olyan budapesti kerület, ahol 18 óvodai csoport, összesen 315 gyerek van karanténban, máshol minden ötödik ovis csoportot haza kellett küldeni koronavírus-fertőzés miatt, sőt vannak olyan fővárosi óvodák is, amelyeket teljes egészében be kellett zárni. De Pest megyében sem jobb a helyzet.

Gyorsan terjed a járvány

Gyorsan terjed az omikron a legkisebb gyerekek között is, pedig a legtöbb óvodában már hónapokkal ezelőtt szigorú járványügyi szabályokat hoztak. A 12. kerületben minden ötödik ovis csoport karanténba kényszerült – írja az Eduline.

Van olyan óvoda, amelyet teljesen bezártak

A hét elején a 12. önkormányzat által fenntartott óvodák 66 csoportjából 13 volt karanténban, összesen 11 gyereknél és 10 dolgozónál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A Normafa Óvodában például az összes csoportnál karantént kellett elrendelni – tették hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szigorúak a szabályok

Pedig a 12. kerületi óvodákban szigorú szabályokat kell betartani. “A szülők maszkban, kézfertőtlenítést követően léphetnek az intézményekbe, az öltözőkben pedig csak a védettséggel rendelkezők lehetnek együtt a gyermekeikkel, egyszerre legfeljebb hárman.

Buborékrendszer

Változatlanul működik az úgynevezett buborékrendszer, azaz csoportonként, vagy ha közös az öltöző, két-három csoportonként gondosan elkülönítik egymástól a gyerekeket. Az óvodai különórákon sem keveredhetnek a különböző „buborékokhoz” tartozók, illetve a foglalkozásokat is csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek tarthatják”.

Máshol sem jobb a helyzet

Az egyik józsefvárosi óvodában a tisztiorvos most mérlegeli, hogy konyhás dajka pozitivitása miatt ki minősül kontaktnak – említett egy példát a járvány ötödik hulláma okozta problémákból a 8. kerületi önkormányzat.

Csak a hivatalos tesztet fogadják el

A lapnak azt írták, ha egy “óvodapedagógus pozitív otthoni teszttel rendelkezik, háziorvosa nem látja szükségesnek a hivatalos teszt elrendelését, így a népegészségügyi osztály nem intézkedik. Szülők pozitivitása miatt jelenleg 20 gyermek van otthon”.

Sok szülő eltitkolja a fertőzést

Bár a kerületben viszonylag kevés gyerek koronavírus-tesztje lett pozitív, több óvodában is van egy-egy igazolt fertőzött. Az önkormányzat szerint nehéz pontos számokat mondani, mert annak ellenére, hogy a szülők kötelesek az óvodát értesíteni, ha a gyerekeiknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van, sokan nem vallják be, hogy emiatt van távol a gyerek – tette hozzá a Józsefvárosi Önkormányzat kommunikációs osztálya.

Óbudán sem jobb a helyzet

A 3. kerületben a hét elején 18 csoport és összesen 315 gyerek volt karanténban. A 2. kerületben az önkormányzat fenntartásában lévő tizenkét óvoda közül nyolcban van legalább egy csoport otthon, egy óvodának pedig az összes csoportjában rendkívüli szünetet rendeltek el. Mindez körülbelül 374 gyereket érint.

Ingyenes tesztelés

A 2. kerület hamarosan egyébként újabb tesztelési akcióba kezd, az óvodai, bölcsődei és a szociális ágazatban dolgozóknak január közepétől ingyenes és önkéntes PCR-tesztelést biztosítanak.

Máshol is sok a fertőzött

Újbudán a nyolc önkormányzati óvodában 15 csoportban kellett rendkívüli szünetet vagy részleges karantént elrendelni koronavírus-fertőzés miatt január harmadik hetében. Kőbányán összesen öt csoportokban rendeltek el rendkívüli szünetet, ez 81 gyereket érint. További öt óvodában a 10. kerületi kormányhivatal összesen 112 gyermek “járványügyi megfigyeléséről” döntött, ez hét óvodai csoportot jelent.

Gyömrő

Gyömrőn január 26-ig csak ügyelet lesz az óvodában, mert a napokban az ötből négy csoport került karanténba, a 14 dolgozóból pedig összesen csak négyen munkaképesek – közölte honlapján az önkormányzat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Páty

Pátyon sem jobb a helyzet. A településen van olyan óvodai csoport, amely egy hónap alatt már kétszer került karanténban. Ebben a csoportban minden óvónő és dajka beteg, itt csak helyettesítéssel tudták megoldani az újrakezdést. Az óvoda egyik épületét le is zárták, az ott működő csoportoknak pedig kényszerszünetet rendeltek el a dolgozók pozitivitása miatt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba