A mosolyunk rendkívül fontos kincs, amely sokat elárul személyiségünkről. Éppen ezért a fogak szépsége is sokat dob az összhatáson. Egy hófehér, szép fogsor ápoltságról, magabiztosságról árulkodik, amely garantáltan hozzátesz a karizmához. A fogak színét több tényező is meghatározza, azonban némi odafigyeléssel és egy kis tuninggal bárki számára lehetséges a ragyogó, Hollywoodi mosoly!

Mitől függ a fogak színe?

Fontos tudni, hogy az emberek fogsorának természetes színe a csontokhoz hasonló, fehéres-sárgás árnyalat. Azonban az, hogy az elszíneződés mértéke milyen, a genetikai adottságoktól és nagy mértékben a mindennapi szokásoktól függ.

A gyakori kávé- és teafogyasztás, valamint a dohányzás erőteljesen sárgíthatja a fogakat. Emellett pedig a mesterséges színezéket tartalmazó ételek és olyan italok, mint a kóla vagy a vörösbor ugyanúgy hatással lehetnek a fogsor elszíneződésére.

Nem szabad elfeledkezni a megfelelő szájápolásról sem, hiszen a rendszertelen és nem megfelelő fogmosás is okozhatja a lepedék lerakódását, amely elszínezheti a fogsort.

Az utóbbi évtizedben kimondottan divatosak lettek a házi fogfehérítő praktikák, amelyek sok esetben szinte semmilyen tartós eredményt nem hoznak. Továbbá népszerűek az otthoni használatra készített fogfehérítő krémek és készítmények is, amelyek szintén nem hoznak tartós fehérséget. Emellett pedig a fogzománcot is károsíthatják, amely hosszú távon fogérzékenységhez és egyéb szájhigiéniai problémákhoz vezethet.

Milyen fogfehérítő módszerek léteznek?

Fontos megjegyeznünk, hogy önmagában a fogfehérítés nem jelent ép és egészséges fogakat, ezért legalább évente javasolt meglátogatni a fogorvost. Fogfehérítő kezelések előtt kimondottan ajánlott a lyukas fogak kezelése, emellett elengedhetetlen a fogkő eltávolítása is.

Az otthoni fogfehérítő módszerek széles skálája tárul elénk, ha célunk a költséghatékonyság. Ez esetben azonban ajánlott alaposan megnézni a készítmények összetevőit és a vásárlói véleményeket, fotókat is. Gyakran ezek a módszerek ismétlést igényelnek, így a spórolásnak hitt otthoni fogfehérítés akár a költséges oldalra is átbillenhet.

Az egyik ilyen módszer az úgynevezett mélyhúzott sín, melybe fogfehérítő gél kerül. Ezt a sínt fogorvosi rendelőben fogakról készült lenyomat alapján készítik el, és biztosítják a páciens számára a géllel együtt. Ennek a módszernek a legfőbb előnye, hogy teljes mértékben a saját fogakra igazítják. Emellett biztonságot nyújt a fogorvossal való együttműködés is, így a termékek minőségéről is megbizonyosodhatunk. Ez a fajta fogfehérítés azonban néhány hónap kihagyása esetében ismétlést igényelhet étkezési és fogápolási szokásainktól függően.

A következő népszerű módszer a sínes fogfehérítés UV lámpával megvilágítva. Ezzel a típussal gyakran találkozhatunk a hirdetésekben, azonban érdemes alaposan utánajárni a sikerességüknek. A módszer előnye, hogy otthon használható, összetevőit tekintve pedig peroxidmentes. Így természetes módon, szódabikarbónából készült géllel jön létre az oxidációs fehérítés. A megtévesztő marketing kampányok ellenére azonban fontos tudni, hogy ezek a gélek korántsem biztosítanak tartós, több árnyalatnyi végeredményt.

Fogfehérítő tollal a legtöbb drogéria polcain találkozhatunk. Az ígéretek ellenére a toll használata körülményes, és maximum egy árnyalatnyi változás érhető el a segítségével. Ennek a használatához érdemes szájterpeszt használni, hogy az összes fog teljes felületére felvigyük az anyagot. Másképpen szinte lehetetlen nyitva tartani a szánkat, amely az anyaggal érintkezve irritációt válthat ki.

A természetes, kókuszhéjból kivont aktívszenes fogpor és a bambusz fogkefe rendszeres használat esetén javíthat a fogak árnyalatának fehérségén. Ehhez azonban érdemes kerülni az erős színezőanyagokat tartalmazó ételeket és italokat. Emellett számítani kell a fekete fogpor jelentős maszatolására is minden fogmosáskor.

A fogfehérítő matricák szintén erős jelenléttel rendelkeznek a köztudatban a hírességeket felvonultató marketing kampányok miatt. A matricákat a fogakra ragasztva kell hagyni a megadott időtartamig, amely lehet fél óra, de akár fél nap is. Sajnos ez a módszer fogérzékenységet okozhat, valamint néhány árnyalatnál több fehérséget ezzel sem érhetünk el tartósan.

A fogorvosi rendelőben történő fogfehérítést minden esetben egy alapos vizsgálat előzi meg. Annak érdekében, hogy a művelet végeredménye sikeres legyen, fontos, hogy a fogak egészségesek, épek és egyenletes felületűek legyenek. Ha a fogorvos mindent rendben talált, a fogakat és az ínyt elszeparálja egy szájterpesz használatával. Így a fogfehérítő hidrogén-peroxidos gél csak a fogakat érinti. A gél felkenése után a fogakat egy különleges fehérítő lámpával világítja meg, amely kioldja a fogakban található szennyeződéseket. Közel másfél óra kezelés után egyből látható az eredmény, kiszállva az orvosi székből. Fontos tudni, hogy a fogtöméseket javasolt cserélni a fehérítés után, ugyanis azokra nem hat a gél használata.

Hogyan válaszd ki az ideális árnyalatot?

A fogak ideális árnyalatának kiválasztásához és eléréséhez minden esetben az alapszínből kell kiindulni. Erre az árnyalatra is jelentős befolyással vannak a mindennapi szokások, hiszen a lerakódások mértéke elszínezheti a fehérebb alapszínt is.

A látványos végeredmény fogfehérítési eljárás esetében jelentősen függ az alapszíntől. Így a fehérebb árnyalattal rendelkező páciensek jóval fehérebb fogakra számíthatnak, mint a sötétebb alapszínnel rendelkezők.

Fontos, hogy az eljárástól nem szabad elsőre csodát várni, hiszen önmagában egy fehérítés nem tart örökké, ha mellette nem gondoskodunk a lerakódások megelőzéséről.

Az áhított árnyalat kiválasztásához a fogorvosok fogszínskálát használnak, amellyel először felmérik a kiindulási színt. A fogak elszíneződésének mértékéből kiindulva nagyjából meghatározhatjuk, hogy hány árnyalati fehéredésre számíthatunk a kezelés végén.

Bár mindannyiunk lelki szemei előtt a hófehér, makulátlan mosoly lebeg, érdemes az árnyalat kiválasztása során a természetesség határain belül maradni. Ugyanis fogaink eleve sárgás-fehéres, csontszínű árnyalatúak, ezért a túl idegen fehérség természetellenes hatást kelthet.

Az ideális árnyalat, például hölgyek esetében az a fehérség, amely egy színes, feltűnő rúzs esetén kiemeli a fogak fehérségét. A legszerencsésebb helyzet az, ha bátran kísérletezhetnek különböző ajak termékekkel, és azok nem kontrasztosítják a sárga árnyalatú fogsort, azonban nem is veszik el a figyelmet a vakító fehérséggel a rúzsról.

A fogorvosi székben ülve tapasztalhatod majd, hogy a fokozatosságnak milyen csodája is van. Bár a fogfehérítési eljárást viszonylag ritkán, félévente vagy évente javasolják, már két alkalom között is nagy különbség lehet az alapszínből kiindulva. Éppen ezért ne habozz, hiszen egy kis tudatossággal és professzionális szakember segítségével remek eredményt érhetsz el fogaid fehérségét illetően.

Mi a teendő fogfehérítés után?

Az eljárás után tapasztalhatunk némi fogérzékenységet. Néhány nap után áll be a fog színe, de fehérebb már nem lesz a fog. A fehérítő addig fejti ki hatását, amíg a lámpával megvilágítják. A fogfehérítés utáni időszakban érdemes szenzitív fogkrémmel mosni a fogakat.

Az orvosi fogfehérítés után célszerű úgynevezett fehér diétát követni, amely nevéből árulkodóan fehér és világos ételek fogyasztását javasolja. Ezzel megelőzhető a korai elszíneződés. Ha fehér diétát nem is követjük életünk végéig drasztikusan, fogaink hálásak lesznek, ha igyekszünk minél gyakrabban beiktatni ilyen napokat.

Ha minden étkezés után nincs is rá mód, legalább naponta kétszer szükséges alaposan megmosni a fogakat. Ehhez a kulcs egy jó minőségű fogkefe, amelyet általában 3 havonta érdemes cserélni, valamint fogzománcot védő fogkrémet is tanácsos beszerezni.

A fogkefe kiválasztásakor érdemes puha sörtéjű típus mellett dönteni, amely védi az ínyt, és gyengéden tisztítja a fogakat. A fogkrém feladata pedig a tisztítás mellett az egészség megőrzése is. Léteznek olyan fogfehérítő fogkrémek, amelyek ezt a funkciót is betöltik, de önmagukban ezek sem varázsolnak tartós fehérséget. Ezért a sötétebb alapszínnel rendelkezőknek sem lehet okuk aggodalomra, hiszen az életmódon való változtatással és az orvosi fogfehérítés segítségével elérhetjük a kívánt színt, és megőrizhetjük fogaink szép fehérségét.

Törekedjünk a hosszú távú eredményre, így ügyeljünk az alapos fogmosásra, és kerüljük a kávé, tea, vörösbor fogyasztását, valamint a dohányzást is.

Kiknek ajánlott fogfehérítésen részt venni?

A fogfehérítést ép és egészséges fogsor megléte esetén javasoljuk, ezért az eljárás előtt érdemes egy vizsgálaton részt venni. Itt kezelhetőek az esetlegesen felmerülő problémák, hogy szabad utat kaphasson a fogfehérítő eljárás.

A fogfehérítés egy remek és könnyen elérhető módszer, amely jelentős önbizalom-tuningot adhat bárki számára, aki nem elégedett fogai jelenlegi árnyalatával. Egy kis odafigyeléssel és egy kiváló fogorvos munkájának segítségével pedig hosszú távon mosolyoghatunk bárkire gyönyörű fehér fogsorunkkal.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!