Néhány iskolában előbb kezdődik a téli szünet: péntek helyett szerda lesz az utolsó tanítási nap, derül ki a Népszava cikkéből.

Módosított munkaterv

A lap megkeresésére a Közép-Budai Tankerületi Központ azt írta: náluk négy intézmény módosította munkatervét, helyezte át februárról a tanítás nélküli munkanapokat decemberre. Ezeket nem kell pótolni, a tanítási napok, a tanítás nélküli munkanapok, a tanítási szünetekbe tartozó napok száma ugyanis nem változik.

FRISS! Koronavírus-vakcina: az orosz tudósok egy része nevetségesnek tartja az oltásuk fejlesztési folyamatát, közben a Honvéd Kórházban megkezdik az oltást a Pfizer vakcinájával

A PDSZ már korábban is kérte, hogy hozzák előre a téli szünetet

A BudapestKörnyéke is beszámolt róla, hogy a PDSZ arra kérte nyílt levélben a kormányt, hogy hozzák előre téli szünetet. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja elmondta, hogy erre a tanév rendjéről szóló rendelet ad lehetőséget.

Ezt kérték eredetileg

A PDSZ eredetileg azt kérte, hogy a kormány december 7-től rendelje el a téli szünetet, a kieső napokat nyáron pótolják, hogy a kockázatosabb téli időszakban azonnal csökkenthető legyen a vírus terjedése.

A kormány nem tartotta szükségesnek

A kormány ezt azonban nem tartotta szükségesnek, így a középiskolákban nyolcadik évfolyam fölött, illetve a felsőoktatásban január 11-ig marad a digitális munkarend, az általános iskolákban, óvodákban, bölcsődékben pedig péntekig „normál” munkarendben folytatódik az oktatás-nevelés – kivéve ott, ahol megjelent a koronavírus.

Ennyi óvoda érintett

Az operatív törzs tájékoztatása szerint kedden 124 óvodában egy-egy csoportot érintően, 70 óvodában és 37 általános iskolában pedig az egész intézményt érintően volt rendkívüli szünet, ez egyébként a koronavírus tájékoztató oldalról is kiderül.

A kormány nem, de az iskolák döntöttek

Bár a kormány nem rendelte el, egyes iskolák a járványügyi szabályok szigorításáról is döntöttek. Van, ahol a szünet előtti utolsó napokban mindenkinek, a diákoknak is előírták a kötelező maszkviselést a tanórák alatt is. Nagy Erzsébet szerint az iskolák erről maguk dönthetnek, de a pedagógusok is kérhetik diákjaikat a szabályok fokozottabb betartására.

Káosz?

PDSZ-hez egyébként több száz olyan visszajelzés érkezett, amely azt jelzi, hogy az iskolai járványkezelésben az eljárásrendet gyakran káosz övezi, a pedagógusok tesztelésének befejezése pedig növeli is a bizonytalanságot, sokszor a szülők is tanácstalanok, írja a Népszava.

Kiemelt kép: Illusztráció