Vandálok letörték a Margit híd koronáinak kőkeresztjeit, a 2. kerületi rendőrök rongálás vétség gyanúja miatt keresnek három férfit, akikről képeket is közöltek.

Vandalizmus a fővárosban

Ismét kereszteket törtek le a Margit hídon található koronákról. Erre egy olvasója hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét. A lap azt írta, hogy a vandálok több, a Pest felé vezető oldalon lévő Szent Korona kőkeresztjét rongálták meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nyomoz a rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitánysága rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen – írta a police.hu hétfőn. Hozzátették, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint három férfi augusztus 24-én éjjel, 11 óra és augusztus 25-én, hajnal 3 óra között a Margit híd északi oldalán letört hat kőkeresztet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A feltételezett elkövetőkről felvétel készült

Bejelentést tehetünk

A rendőrség azt kéri, hogy aki a felvételen látható férfiakat felismeri, személyazonosságukkal, tartózkodási helyükkel vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

Feladták magukat

A Magyar Nemzet emlékeztet arra is, hogy nem először fordul elő szoborrombolás Budapesten. 2021 januárjában törte le a Margit hídon lévő Szent Korona kőkeresztjét egy férfi és egy nő. Az esetet a köztéri kamera is rögzítette. Miután a BRFK közzétette a bűncselekményt rögzítő felvételeket, az elkövetők feladták magukat.

2019-ben is itt romboltak

2019-ben pedig egy 22 éves nő rúgta le a keresztet a Szent Koronát ábrázoló kőszoborról a Margit hídon. A történtek után a nyomozók a fiatal nőt garázdaság vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Máshol is dőlt egy kereszt

Nemrégiben szintén nagy felháborodást váltott ki Nagykovácsiban, hogy Szent István ünnepén vandálok ledöntötték a keresztet a Nagy-Szénáson, és tábortüzet csináltak belőle – áll egy bejegyzésben a Facebook Kéktúra oldalán.

Felháborodtak a helyiek

Az eset jelentős érzelmi hullámokat kavart a településen, ahol nagy volt a felháborodás, és már gyűjtés is indult a kereszt visszaállítására. Józanabb hangok azonban megjegyzik, hogy a Nagy-Szénás érintett része fokozottan védett, Európa-diplomás terület, ahova néhány éve ismeretlenek engedély, és megfelelő alap nélkül állították fel a keresztet, ami azóta párszor ki is dőlt.

Feszületet törtek, szobrot rongáltak

Arról szintén a Kékvillogó.hu számolt be 2021-ben, hogy több ablakot betörtek, egy feszületet összetörtek, két Szűz Mária szobrot pedig megrongáltak fiatalok egy Baranya megyei templomban.

Gödöllői vandalizmus

De arról is beszámoltunk, amikor megmagyarázhatatlan okokból egy vandál súlyos károkat okozott egy Pest megyei templomban, Gödöllőn. A fiatal hatalmas pusztítást vitt végbe, betörte a bejárati ajtót, felgyújtotta a padokat, majd értékes kegytárgyakat festékezett össze. Ezzel több mint 2 milliós kárt okozott a templomnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a rendőrség keresi a vandálokat – fotó: police.hu