Egyre több menekült érkezik az ukrán-magyar határra. Ennek kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós váratlan bejelentést tett egy sajtótájékoztatón. Közben Orbán Viktor elmagyarázta, hogy mi a különbség a menekültek és a migránsok között.

Váratlan bejelentés

Kásler Miklós egy más témában tartott sajtótótájékoztató előtt újságíróknak váratlanul azt mondta, felkészültek a menekültek fogadására, az esetleges védőoltások beadására, egészségügyi ellátásukra. Közölte: a határ menti kórházak felkészültek, a menekültek egészségügyi ellátásának finanszírozása,  nem érintve a magyar ellátási költségeket, rendelkezésre áll – tette hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarország barátja Ukrajnának

Tegnap Orbán Viktor az állami tévében elmondta, minden Ukrajnából érkező menekültön segíteni kell, aki a szomszéd országból jön, biztos lehet abban, hogy Magyarországon barátok fogadják. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Magyarország barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek is, ellátjuk őket, szállást adunk nekik, gondoskodunk a gyerekekről. Közölte, aki a szomszéd országból menekül, mert ott háború van, annak segítséget kell adni, ez egy elemi emberi, keresztény életösztön. Magyarország eszerint jár el – hangoztatta.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Atomtudós

A miniszterelnök azt is elmondta, ahhoz sem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a messzi muszlim világokból érkező tömegek jobb élet reményében Európa felé irányuló áradata és az ukrán-orosz háború miatt Magyarországra menekülő ukránok megsegítése között.

Menekültek és migránsok

Szerinte eki ezt  a különbséget nem látja, semmit sem lát a nemzetközi politikából. Szerinte, akik messziről jönnek, átjönnek jó néhány biztonságos harmadik országon, őket ott kell ellátni. “De, szegény ukránok hova menjenek? Hát, mi vagyunk a szomszédjaik” – fogalmazott.

Különös hatáskör

Hétfő délelőtt összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, amely a kormányzati döntéshozatal úgynevezett különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő fóruma, feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése, és a rendelkezésre álló információk elemzése.

Ki kell maradni ebből

A kormány álláspontja szerint Magyarország biztonsága az első, és hazánknak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia.

Határvédelem

Magyarország az EU és a NATO tagjaként a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket támogatja, emellett a kormány a határvédelmi és humanitárius feladatokra is felkészül. Az operatív törzset e célok szolgálatában hozta létre és vezeti Orbán Viktor – közölte a sajtófőnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Korábbi fotó Kásler Miklósról – Forrás: BPK