Rettegnek a budapestiek, ugyanis több kerületben is varjútámadásokra figyelmeztető plakátokat kellett kihelyezni. A szárnyasok nem kímélnek sem állatot sem embert, ha a fiókák védelméről van szó, gond nélkül megtámadnak bárkit és bármit.

Az erkélyén támadták meg Lillát

Többen számoltak be arról, hogy séta közben támadta meg őket egy varjú, a Metropolnak pedig egy 13. kerületi, fiatal lány mesélt arról, hogy a saját erkélyén esett áldozatul egy hegyescsőrűnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljes sebességgel

„Kimentem az erkélyre dohányozni, leültem és élveztem a jó időt. Aztán a következő pillanatban azt vettem észre, hogy teljes sebességgel repül felém egy varjú.” – magyarázta Lilla, akinek az állat neki is repült.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bemenekült a lakásba

A lány félelmében a lakásba menekült, aztán megdöbbenve látta, hogy az egy varjúból hirtelen sok lett, az állatok valósággal megszállták az erkélyét.

Kutyákra is támadnak

A varjúhelyzet a kutyafuttatóknak is problémát okoz, a félelmet nem ismerő madarak ugyanis az állatokra is gond nélkül rátámadnak.

A fiókákat védik

Persze a madarak gyakorlatilag csak a fiókáikat védik, ennek ellenére a nagytestű, mindenevő madarak ijesztő látványt nyújthatnak, pláne, ha felénk közelít egy.

Nem félnek az embertől

A varjú egyébként egyáltalán nem fél az embertől, most a varjúszezonban, amikor a dolmányos varjak a fiókáikat reptetik különösen morcosak, ebben az időszakban fontos odafigyelni, mert előszeretettel mennek neki az embernek, vagy bárminek, amiről azt gondolják árthat a fiókáknak.

Mit lehet tenni?

A Ripostnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője azt mondta: „Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik.”

Oda kell csapni

„Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.  Kivédeni ezeket a varjútámadásokat nem lehet, mivel ez egy természetes viselkedése a madaraknak. Nem kell megijedni, szembe kell fordulni a madárral, rá kell kiabálni, ha van a kezünkben valami, oda kell csapni.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Wikipédia