Függőfolyósó, parkolóház, repülőtéri vasút. Sok mindent szeretne megvalósítani az év elején bejelentett 225 milliárd forintos beruházásból a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője.

A Budapest Airporttól származó fenti fotón jól látszik, hogy mit és hova terveztek. A vasúti megálló e szerint nem a parkolóház alatt, hanem a hossztávú parkoló mellett, a föld alatt lenne, ennek helyét és kiviteli terveit a Nemzeti Infrastruktúrakezelő Zrt. készítette – írja az Airportal.hu

Innen a parkolóház és a szálloda között megépülő – vélhetően – függőfolyosó vezet majd az új terminál épületbe, illetve a már meglévő 2B épületbe.

A terveken jó kivehető, hogy az A oldalon kibővül a SkyCourt melletti épület, eltűnik a könnyű szerkezetes kiszolgáló épület, helyét egy új, a B termináléhoz hasonló móló váltja fel, az új, 3-as terminálon pedig egymással párhuzamos két új móló épül dupla gurulóúttal, így párhuzamosan mindkét oldal használható lesz. Információink szerint ebben az épületben kap helyett a 2A-ról átköltöző utasfelvételi csarnok és az utasbiztonsági ellenőrzés is.

Bár a Budapest Airport a terveken nem jelölte, de a mostani állapothoz képest jól látható különbség, hogy a 2A terminál előtt, az Alfa gurulóúttal párhuzamosan megnagyobbítja a forgalmi előteret és új gurulóutat alakít ki.

A jelmagyarázat szerint a repülőtéri vasúti megálló, illetve a múlt héten tendereztetett körforgalom kiviteli tervei már hatósági jóváhagyási szakaszban vannak, az új terminál és a 2A bővítése még tervezési fázisban van.

Kiemelt kép: Budapest Airport 2024 – Forrás: Budapest Airport