Völner Pál ügyvédje azt állítja, hivatalosan még nem érkezett meg irodájába az ügyészség vádemelési indítványa, a sajtóból tudta meg, védencére letöltendő börtönbüntetést kért a vádhatóság. A volt politikus és védője továbbra is kitaranak amellett, Völner pál ártatlan, nincs köze a végrehajtói kamara elnökéhez kapcsolható korrupciós botrányhoz.

Huszonkét vádlott

Ahogyan azt a BudaPestkörnyke.hu is megírta, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot tegnap a dr. Schadl György és 21 társa – köztük dr. Völner Pál – ellen indított bümtető eljárásban a Fővárosi Törvényszékre. Hat vádlottra letöltendő szabadságvesztés kiszabására tett javaslatot a vádhatóság.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korrupció a vád

A vádirat lényege szerint dr. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően szoros kapcsolatot alakított ki dr. Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. A kapcsolat nem csak személyes volt, a végrehajtók elnöke megvesztegette a politikust.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

83 millió forint

Az ügysészségi vizsgálat bizonyítékai szerint Völber Pál legalább 83 millió forintot fogadott el a kamarai elnöktől. Ennek fejében államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából Scahdl érdekeinek megfelelően kellett jóváhagynia a végrehajtói kinevezéseket.

Megosztották a pénzt

Dr. Schadl György a vizsgálat szerint legalább hét társával is megegyezett abban, hogy a megfelelő juttatás fejében önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjana. Ezért cserébe a kinevezett végrehajtók részesedést fizettek a kamarai elnöknek.

A politikus is jól járt

A részesedésből a nyomozás szerint a politikus is kapott: a kamarai elnök minden egyes végrehajtói kinevezés után juttatott a haszonból Völnernek. A hatóság élve a titkos nyomozások törvény adta lehetőségeivel bizonyítékokat talált a vesztegetésre, ez képezte az eljárás alapját.

Völner és ügyvédje tagadja az ellen felhozott vádakat

Foto: MTI

Súlyos vádak

A vádirat szerint több korrupciós, gazdasági és vagyon elleni bűntett mellett vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért, a hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette is szerepel a vádpontok között. Ezeke matt halmazati büntetésként 10-15 év börtön is járhat.

Nőhetnek a börtönévek

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje dr. Schadl Györgyöt 10 év, míg dr. Völner Pált 8 év börtönbüntetésre. Ha nem ismerik be bűnösségüket akkor ennél is hossszab ideig tartó büntetést szabhat ki rájuk a bíróság.

Vagyonelkobzás

A vádhatóság mellékbüntetésként a végrehajtói kamara elnökt 200, a volt politikust 25 millió forint pénzbüntetésre ítélné. Emellett mindkettőjüket örökre eltiltanák a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól és vagyonosodási vizsgálat után elkoboznák a vizsgált időszakban megszerzett ingó-és ingatlan vagyonukat.

Hatan a börtönbe

Schadl és Völner mellett további négy vádlott vonatkozásában- köztük Schadl felesége ellen – letöltendő szabadságvesztés büntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást javasolt a nyomozó ügyész. Tizenöt vádlott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy vádlott esetében pénzbüntetést tart indokoltnak a vádindítvány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Völner Pál – Forrás: BPK montázs