Mától vége Újpesten annak a méltatlan vitának, amely abból robbant ki, hogy a távozóban lévő tulajdonos Roderick Duchatelet elvette az UTE 1885-ös alapokon nyugvó címerét és egy méltatlan logót tett a helyére.

Per lett a címervitából

Az Újpest FC kisebbségi tulajdonosa az Újpesti Torna Egylet korábban pert indított az ügyben, amelyet minden fórumon megnyert, ám változás nem történt eddig. Az Alkotmánybíróság tavaly úgy döntött, hogy a kúriának kell végleges határozatot hoznia az ügyben, amely ma meg is történt – írja a Goal.com.

Megsértették az UTE jóhírnevét

A Kúria döntése szerint az Újpest FC megsértette az UTE jóhírnevét azzal, hogy az UTE hozzájárulása nélkül, az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgó csapat címerét megváltoztatta, és a megváltoztatott címert 2017. július 3-tól használja.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vissza a régi címert

A döntés szerint 30 napon belül vissza kell állítania az Újpest FC-nek az eredeti állapotot, vagyis ismét a régi címerrel a mezeken kell kifutniuk az újpesti játékosoknak a pályára.

Jön az új tulajdonos

A helyzetet egyszerűsíti, hogy a portál információi szerint hamarosan megvásárolja a klubot egy új tulajdonos és az első döntése a címer visszaállítása lesz.

Vasárnap még a régi logóval lépnek pályára

Ugyanakkor az szinte biztos, hogy vasárnap a Ferencváros ellen még a régi logóval lép pályára az együttes.

Szurkolók imádták

Az elmúlt időszakban az UTE minden lehetséges jogi eszközt felhasznált annak érdekében, hogy a szurkolók által kedvelt, az egyesületet reprezentáló címert visszaállíttassa. Ennek legvégső állomásaként az Alkotmánybírósághoz fordult.

Negatív hatás

Az Alkotmánybíróság 2021-ben az UTE-nak adott igazat. A határozat szerint tévedett a Kúria, amikor az ügyet közös cégen belüli vitának tekintette, ezért nem vizsgálta, hogy az Újpest FC címerének megváltoztatása negatív hatással van az UTE jóhírnevére, sérti az arculati elemhez fűződő jogát. Bár az is igaz, hogy itt egy társasági jogi vita is fennáll, de valójában alapjog is sérült, így a Kúriának újra kellett tárgyalni az ügyet.

Végleges döntés

Az Alkotmánybíróság korábbi döntése, majd a mai napon a Kúria végleges döntése egyértelműen bebizonyította, hogy az UTE-nak mint kisebbségi tulajdonosnak nemcsak erkölcsi szempontból, hanem jogi szempontból is igaza van a címer kérdésében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: UTE címer