A börtönök rezsijén keresztül próbálja meghúzni a nadrágszíjat a Belügyminisztérium. A terveik szerint a jövőben kitiltják a cellákból a nagyobb teljesítményű elektromos eszközöket és sok esetben megengedik majd az „otthonápolási őrizetet” is, ami csökkenti majd az energiafelhasználást.

„Otthonápolási őrizet” is elrendelhető

A rezsiváság miatt két fontos újítást vezetnek majd be a büntetés-végrehajtás területén: a létező „reintegrációs őrizetet” kiegészítve, bizonyos feltételekkel egyes fogvatartottak számára elrendelhető „otthonápolási őrizet” is, így csökkenthető a börtönök/börtönkórházak telítettsége, ami végső soron mérsékelheti a büntetés-végrehajtási intézmények földgázfelhasználását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Takarékoskodás az árammal

Az energiafelhasználás csökkentése érdekében korlátoznák a fogvatartottak által birtokolható elektronikus eszközöket: a lista szerint olyan, nagy teljesítményű és fogyasztású eszközöket tiltanának ki a cellákból, mint a vízforraló, hajsütővas és a 61 cm-nél nagyobb képátlójú tévé.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Forró vizet kell biztosítani

A listán szereplők közül főleg az első két eszköz hiánya lehet zavaró, legalábbis így gondolhatták a Belügyminisztériumban, mivel a rendelettervezet kitér arra, hogy ha a tiltás miatt „a zárkában vagy a lakóhelyiségben forró víz nem állítható elő, napjában két alkalommal meleg ital készítéséhez forró vizet kell biztosítani, továbbá „részlegenként biztosítani kell a hajszárítás lehetőségét” – foglalta össze a Belügyminisztérium tervezetét a hvg.hu.

Máglyát rakott a cellában

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy nem tudni, mi vezette azt a férfit, amikor úgy döntött, rögtönzött máglyát csinál a cellájában. Az őröknek kellett megmentenie a foglyot, aki égési sérüléseket szenvedett.

Majdnem megölte magát

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet felügyelőinek köszönheti az életét az a külföldi állampolgárságú letartóztatott, aki 2022. december 14-én délelőtt szándékosan tüzet okozott a zárkájában. 

Elszabadult a pokol

A kőbányai Maglódi úton található III-as számú objektumban elhelyezett 35 éves fogvatartott az ágymatracát gyújtotta meg, majd amikor észlelte, hogy a lángok magasra csapnak, megpróbálta eloltani, de a tüzet már nem tudta megfékezni.

Sikerült időben közbelépni

A rendkívüli eseményt a szolgálatban lévő felügyelők észlelték, akik a szakmai protokollt követve a fogvatartottat a lángokban álló, füsttel teli zárkából – saját életük, testi épségük kockáztatásával – kimenekítették, az első segély nyújtását megkezdték, majd porral oltóval elfojtották a tüzet. Ezzel egy időben a szomszédos zárkákat is kiürítették és értesítették a mentőszolgálat, illetve a katasztrófavédelem munkatársait.

Többször mentenek életet

Az intézetbe érkező tűzoltók tűzvizsgálatot hajtottak végre, a mentőszolgálat munkatársai az égési sérüléseket szenvedett fogvatartottat ellátták, majd külső egészségügyi intézménybe szállították. Évente 10-15 fogvatartott életét mentik meg a büntetés-végrehajtási dolgozók.

Kiemelt figyelem

A büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi munkatársa kiemelt figyelmet fordít az elítéltek önkárosító cselekményeinek megelőzésére, megakadályozására – zárul a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása.

Maga alatt vágta a fát

A közleményből nem derült ki, hogy milyen állampolgárságú a férfi és mivel gyanúsítják. Egy biztos: amellett hogy veszélybe sodorta a közelében lévők életét, még többet tölthet a rácsok mögött, ugyanis a felvételek alapján aligha kétséges, hogy bűnösnek találják közveszélyokozásban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Venyige utcai börtön. Fotó: archív