Társadalmi elvárásnak nevezte Lázár János minisztériuma, hogy szigorítsanak a zöld rendszámokon. Rengeteg olyan plug in hibrid típusú robbanómotoros jármű kapott eddig zöld rendszámot, amelyek egyáltalán nem környezetbarátok. Ezek zavarják az embereket, a nekik kiadott zöld rendszám pedig igazságtalan a tisztán elektromos autósokkal szemben. Ezzel indokolja a minisztérium a szigorítást.

Böszme terepjáró zöld rendszámmal

Ki ne találkozott volna a belvárosban zöld rendszámos böszme terepjáróval. Ezekről a plug in hibrides járművekről nehéz elképzelni, hogy környezetbarátok, hiszen sokszor nagyobb teljesítményű motor van bennük, mint egy középkategóriás benzines autóban. Mégis járt nekik a zöld rendszám, mert papíron 40 km-nél többet tudnak elektromos üzemmódban is menni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Rengeteg kedvezményt kapnak

A zöld rendszámos autók tulajdonosai számos kedvezményre jogosultak: ingyen parkolhatnak és megannyi adókedvezményre is jogosultak. A törvény nem tett különbséget a tisztán elektromos és a részben elektromos, vagyis plug in hibrid járművek között. Most sem fog, de zöld rendszámot csak a tisztán elektromos autók kaphatnak, azok nem, amelyekben benzin vagy dízelmotor is van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megvonják a kedvezményeket

Társadalmi elvárás, hogy szigorítsanak a zöld rendszámok szabályain, ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonják a kedvezményeket a plug-in hibrid autóktól – ezt közölte Lázár János tárcája.

Vége az ingyenes parkolásnak

Amennyiben a tárca elképzelése megvalósul, akkor a plug-in autók elveszítenék a számos magyar településen biztosított ingyenes közterületi parkolási lehetőséget, illetve a jövőben honosított új és használt példányok után regisztrációs adót, továbbá az összes után teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni.

Rendszámcsere a műszaki vizsgán

A tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán, így az ingyenes parkolás valameddig még megmaradhat a kedvezmények között, legalábbis a parkolóőrök vélhetően nem fogják egyesével vizsgálni a zöld rendszámos autók típusait.

Környezetszennyező közlekedés

A minisztérium azt közölte, hogy a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel, és a kibocsátás csökkentése nagymértékben elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, a tiszta, nulla kibocsátású járművek térnyerésének támogatásával. 

Különbség az autók között

A tisztán elektromos meghajtású gépkocsik közlekedésének környezetvédelmi tulajdonságai messze előnyösebbek más, részben elektromos hajtású, de belsőégésű motorral is működő járművek környezetvédelmi tulajdonságainál, ezért indokolt az azonos mértékű üzemeltetési kedvezmények fenntartásának felülvizsgálata – fogalmaztak a minisztériumban.

38 ezer autós bukhatja el a zöld rendszámot

A társadalmi elvárások is ebbe az irányba mutatnak, hiszen sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöld rendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belsőégésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin-, vagy dízelüzemű autó – érvelt a tárca. A jelen állás szerint a változtatással közel 38 ezer autós bukhatja el a zöld rendszámát. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: