Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg vasárnap a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért megfellebbezte az eredményt. Ma újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, összesen 24 592 szavazatot.

Kötegek, borítékok

Kerületenként gyűjtötték össze az érvénytelen szavazatokat külön-külön lezárt, aláírt borítékokba. Először azt nézték meg, hogy ezek a borítékok tényleg zártak-e. Aztán azt, hogy tényleg kötegekben vannak-e az érvénytelen szavazólapok. Ha nem, jegyzőkönyvet vesznek fel és fotót készítenek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Számolják a szavazatokat

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Beindultak a szavazatok

Tételesen, külön-külön nézik át az érvénytelennek tartott szavazólapokat, például azt is vizsgálják, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e a lapon az x-et – írja a Telex. Az 1. kerülettel gyorsan meglettek, ott nem találtak olyan eredetileg érvénytelen szavazatot, ami végül érvényes lett. Utána viszont már több érvényes szavazatot is találtak. 

Eredmény 17 óra után

Az első nyolc kerületben 141 érvényes szavazatot számoltak össze, arról a Nemzeti Választási Bizottság fog dönteni, hogy ezek véglegesen érvényesek-e. Délután 2-re végeztek az érvénytelen szavazatok újraszámolásával. Eredményt viszont csak az NVB 17 órás ülésén mondhatnak.

Ki veszi komolyan ezek után?

Ahogy azt megírtuk itt a Budapestkörnyéke.hu hírportálon, Karácsony Gergely már az egész választást megismételné, péntek estére tüntetést hívott össze. Vitézy Dávid szerint Karácsonynak csak az a választás elfogadható, ahol ő a győztes. Nagy kérdés, hogy ezek után bárki is lesz a főpolgármester, milyen legitimitása lesz. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Szavazatok újraszámolása – Fotó: MTI/Balogh Zoltán