Péntektől az eddiginél nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik engedély nélkül vezetnek autót. Akit elkapnak, akár 3 évre is börtönbe kerülhet. Mostanáig pénzbírsággal meg lehetett úszni a hasonló eseteket.

Börtönbe kerülhet a sofőr

Pénzbüntetésen kívül nem kellett komolyabb következményre számítaniuk azoknak, akik vezetői engedély nélkül ültek autóba és közlekedtek. Áprilisban fogadta el a parlament a módosítást, amely szerint ha valaki ellen büntetőeljárásban hoznak ítéletet, akkor egy engedély nélküli vezetés akár három év szabadságvesztéssel is járhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem volt visszatartó erő

“Ezek az emberek azt az összeget, amit eddig bírságként kiszabtak rájuk, azt nyugodt lelkiismerettel megfizették, vállalva az a rizikót, hogy megfogják őket, tehát elkapják őket. De most már én úgy gondolom, hogy ezzel a jogszabályváltozással azért gondolkodóba esnek. Ezért már börtönbüntetés jár, és valahol egyet kell, hogy értsek vele” – mondta az ATV-nek az egyik oktató.

Az ügyvéd szerint szigorú a büntetés

Egy közlekedési ügyekkel gyakran foglalkozó pécsi ügyvéd szerint ugyanakkor az új szabályozás túl szigorú.

Nem lenne erre szükség

“Szerintem elegendő lett volna, ha marad a jelenlegi szabálysértési eljárás. Esetleg szigorúbb büntetéssel lehetne szankcionálni ezeket a cselekményeket, ugyanis nem olyan rettenetesen jellemző az, hogy eltiltás hatálya alatt vezetnek. Előfordul, némelyik renitensként valóban szigorúbb büntetés kellene, de nagy általánosságban elmondható, hogy nem szükséges” -mondta Nagy László.

150 ezer volt a büntetés

A korábbi szabályok szerint, ha valaki engedély nélkül vezetett és elkapták, akkor maximum 150 ezer forintos pénzbírságra számíthatott. Mostantól akinek a jogosítványát súlyos szabálysértésért bevonták, és mégis volánhoz ül, akár 3 évre is börtönbe kerülhet, ha elkapják.

Halálos baleset a Ferihegyi úton

Május elején egy férfi okozott halálos baleset a Ferihegyi úton. Akkor négy autó ütközött össze, a balesetet okozó férfi lelépett a helyszínre. Az egyik sofőr meghalt, többen megsérültek.

Ebben az autóban halt meg a sofőr

Helyszíni felvétel – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu/Gombkötő Krisztián

Nem volt jogsija

A baleset okozóját másnap fogták el Pilis nevű településen. Vezetői engedéllyel nem rendelkezik, ennek ellenére rendszeresen vezet járművet. Az elmúlt időszakban pedig kirívóan sok szabálysértés, köztük számos közlekedési és közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabálysértés miatt indult eljárás vele szemben.

Nem tartotta vissza semmi a szabálysértéstől

B. Richárdot az ezek keretében kiszabott járművezetéstől eltiltások, pénzbírságok és egyéb szankciók sem tartották vissza attól, hogy érvényes vezetői engedély nélkül vezessen, a közlekedési szabályokat semmibe veszi. Minderre figyelemmel, reális a bűnismétlés veszélye is.

Halgas Tibor halála

2020. február 4-én, szintén a Ferihegyi úton, egy taxi és egy másik autó ütközött. Az egyik kocsi felborult, valamint egy férfi olyan súlyosan megsérült a balesetben, hogy a helyszínen életét vesztette. Később kiderült, hogy a baleset halálos áldozata egy magyar futballista, Halgas Tibor volt,  aki korábban a Ferencváros, a Pápa, a Diósgyőr, a Soroksár, a BKV Előre, a Cegléd, a Kazincbarcika és az RKSK csapatában is játszott.

Bekokainozva, jogsi nélkül vezetett

A baleset után az elvégzett gyorsteszt kokaint mutatott ki a taxisofőrnek a szervezetében. A szakértő szerint a férfi a mintavételt megelőző 8-12 órával korábban fogyaszthatott a kábítószerből, annak hatása a baleset idején még fennállhatott, derül ki az ügyészség közleményéből.

Ez az autó okozta a balesetet

Helyszíni felvétel – Forrás: MTI

Jogosítványa sem volt

Az is kiderült, hogy a taxisofőrnek nem volt jogosítványa, egy korábbi szabálytalanság miatt bevonták tőle a vezetői engedélyét. Ennek ellenére megélhetését taxizásból biztosította, vagyis rendszeresen taxizott jogosítvány nélkül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferihegyi úti baleset – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán