Méltatlan és vállalhatatlan volt a ferihegyi utaskarám, gyűlölte mindenki. Tavaly a sok botrány után ultimátumot kapott a repteret üzemeltető társaság, hogy a milliárdokat termelő repülőtéren ideje lenne európai színvonalú kiszolgálást nyújtani a fapados járatok utasainak is. Nemrég a volt német kancellár adta át a ferihegyi fejlesztést, most pedig elkészült az újabb ütem, senkinek sem kell többet karámba mennie Ferihegyen.

A Budapest – Athén járat volt az első, melynek utasai csütörtökön birtokba vehették a második ütemben duplájára nőtt fapados járatokat kiszolgáló csarnok új szárnyát.

Most tehát elkészült a csarnok második fele a korábbi karám helyén és az új fedett, hűtött-fűtött, liftekkel és mozgólépcsővel ellátott új folyosó a 2-es terminál és a beszállítókapuk között. Ez az új épületszárny összeköti a fapados kapukat a terminál főépületével, az eddigi, gurulós bőrönddel utazók, idősek, babakocsis utasok számára különösen bosszantó lépcsőzés és a szabadban gyaloglás helyett – írja friss posztjában Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mint fogalmazott: 2019 elején a Kormány ultimátumot adott a budapesti nemzetközi repülőtér üzemeltetőinek a fapados járatokat kiszolgáló, méltatlan, télen hideg, nyáron tűzforró, esőben beázó, ablaktalan bádogkarám elbontására.

A régi ferihegyi utaskarám – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Sokat dolgoztunk ezen a repülőtérrel és a reptér tulajdonosaival az elmúlt másfél évben, büszke vagyok rá, hogy a vállalhatatlan karám helyett világszínvonalú csarnok fogadja a fapados járatok utasait immár Ferihegyen – írta az igazgató.

Miután januárban Gulyás Gergely miniszter és Gerhard Schröder, a Budapest Airport igazgatóságának elnöke átadták az új fapados beszállítócsarnok első ütemét, elmondták, hogy csak az épület első fele nyílt meg, az idei nyári szezonra elkészül a folytatás is.

Az új fapados váró – Fotó: Budapest Airport

Akkor még nem tudtuk, hogy mennyire más nyár lesz az idei a budapesti repülőtéren, mint amire az elmúlt évek forgalomnövekedése alapján számítani lehetett. Az utasforgalom azonban átmeneti megtorpanás után várhatóan a következő évekre újra visszatér a korábbi szintre, és a most elkészült új létesítményeket teljes kapacitással birtokba veszik az utasok.

Az új fapados váró – Fotó: Budapest Airport

A Budapest Fejlesztési Központban az elmúlt időszakban Fürjes Balázs, Budapest fejlesztési államtitkár irányításával a reptér tulajdonosaival együttműködve azon dolgoztunk, hogy tényleg európai színvonalú, minden kapunál közel 100 ülőhellyel ellátott, nyáron hűtött, télen fűtött, normális wc-kkel felszerelt, korszerű új beszállítókapuk jöjjenek létre.

Az új fapados váró – Fotó: Budapest Airport

A karám akkor is kellemetlen élmény volt, ha télen vagy nyáron csak rövid időt kellett benne eltölteni, de egy járatkésés esetén egyenesen elviselhetetlen volt, tartósan több száz ember tartózkodására alkalmatlan. Ennek januárban lett vége, most pedig az új beszállítócsarnok teljesen elkészült – írja friss bejegyzésében a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója.

Kiemelt kép: Az új fapados váró – Forrás: Budapest Airport